null Beeld VRT
Beeld VRT

humoOpen Venster

‘In een economische recessie is het systeem van flexi-jobs overbodig’

Lezersbrief

In Humo 4297 laat Britt Van Marsenille zich positief uit over het systeem van de flexi-jobs. Ze werkte twee dagen in een bakkerij en vond het geweldig omdat ze zich amuseerde en er nog geld voor kreeg ook.

Het klinkt mooi, maar we mogen de nadelen van het systeem niet uit het oog verliezen. Het brutoloon komt overeen met het nettoloon, maar het minimumloon ligt lager dan bij andere soorten contracten. Je bouwt ook minder sociale rechten op en je krijgt geen vakantiegeld. Het gaat voorts om dag­contracten, je hebt dus geen enkele werkzekerheid.

Bovendien worden werkzoekenden uitgesloten: alleen wie al minstens een viervijfdebaan heeft of gepensioneerd is, komt in aanmerking. En flexi-jobs komen vaak in de plaats van voltijdse jobs in de horeca, de kleinhandel en bioscopen, de sectoren bij uitstek waar laaggeschoolde werkzoekenden terechtkunnen.

In tijden van ­economische voorspoed en een groot aantal openstaande vacatu­res kunnen flexibele arbeidscontracten een oplossing zijn om het personeelstekort op te vangen. Maar in een economische recessie, zoals er nu één op til is, is dat geen goed idee, want veel werkzoekenden krijgen dan minder kansen. Het systeem van de flexi-jobs is dan trouwens overbodig, omdat de werkgevers voldoende werkkrachten kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Ze moeten wel meer patronale bijdragen betalen, daar zal het schoentje wringen.

Wanneer er geen personeelstekorten zijn, zouden goedkope contracten zoals flexi-jobs geen optie mogen zijn voor werkgevers.

Joris Wagemakers, ­Elsene.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234