null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘In elke leeftijdscategorie vind je mensen terug die de maatregelen overtreden’

Lezersbrief

De schrijvers van de brief die op 29 oktober in Open Venster op de website van Humo is verschenen (Jongeren die zich niet aan de regels houden, moeten harder gestraft worden’), hebben een duidelijk standpunt ingenomen: de studenten hoger onderwijs zijn de boosdoeners. Wij houden ons niet aan de regels, wij denken alleen maar aan onszelf en zijn te weinig maatschappelijk betrokken.

Ik ben student aan de Universiteit Antwerpen. Welgeteld één keer ben ik dit semester op de universiteit geweest en ik kan het aantal keren dat ik mijn vrienden in een sociale setting heb gezien, op één hand tellen. Ik kan u verzekeren dat de overgrote meerderheid van de studenten aan het hoger onderwijs in min of meer hetzelfde schuitje zit. Mensen die de coronamaatregelen na meer dan een halfjaar nog overtreden, vindt u in alle lagen van de samenleving, van jong tot oud, rijk tot arm, huismus tot feestbeest.

Zomaar met de vinger wijzen naar een groep die verwaarloosd is in alle debatten, vind ik schofferend. Een student hoger onderwijs zit in de fase waarin sociale contacten worden opgebouwd en waarin ontdekken een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van een identiteit. Veel studenten voelen zich nu meer dan ooit alleen. Er duiken regelmatig commentaren op die stellen dat studenten moeten studeren in plaats van alleen maar te willen feesten en drinken. Die commentaren zijn onterecht. Activiteiten om te ontspannen zijn dezer dagen eerder schaars en ook ik ben het ondertussen meer dan beu om elke dag les te volgen achter een computer, groepswerken en papers te maken, een thesis voor te bereiden en zelfs sociale contacten te hebben… achter een computer.

Daartegenover staan de rampzalige cijfers van het mentale welzijn bij de studenten, door het besef dat we weeral in onze kamers of koten vast zitten tot zeker begin februari. Niet alleen u bent deze jammerlijke tijden beu, ook wij. Laat me duidelijk zijn: ik keur het gedrag van studenten die de maatregelen niet volgen, zeker niet goed. Ik hoop dat ze een fikse geldboete krijgen, want het virus verslaan kan alleen als iedereen meewerkt. Maar in elke leeftijdscategorie vind je mensen terug die de maatregelen overtreden.

Ik hoop dat iedereen zich aan de regels kan houden. Ik hoop dat ik snel weer naar de aula kan gaan om lessen te volgen, omringd door het warme gevoel van sociaal contact. Ik hoop dat iedereen snel terug kan gaan dansen, vrienden en familie kan zien, kan gaan winkelen en werken, sporten en gezellig samenzijn, maar bovenal genieten van het leven. Daarvoor moeten we nu allemaal samenwerken. Dus hou alstublieft nog even vol.

Niel, Zoersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234