Vlaams minister-president Jan Jambon. Beeld BELGA
Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld BELGA

Open Venster

‘In haar klimaatplan wentelt de Vlaamse regering de kosten af op de gewone mensen’

Lezersbrief

De maatregelen tegen de klimaatverandering mogen de kwetsbaarste mensen niet treffen. Integendeel, we moeten naar een duurzaam economisch systeem dat spoort met een beleid van herverdeling en strijd tegen armoede. Dat principe van klimaatrechtvaardigheid werd zeer breed uitgedragen door het maatschappelijk middenveld en de sociale bewegingen. Ook in overheidskringen werd het beleden.

De Vlaamse regering heeft er in elk geval niet naar gehandeld. In haar klimaatplan wentelt ze de kosten af op de gewone mensen. Zo heeft ze niet willen onderzoeken welke implicaties de renovatieplicht heeft voor de huurprijzen.

De burger wordt geconfronteerd met nieuwe reguleringen en betalingen. De bedrijven anderzijds worden gesubsidieerd. Staalproducent Aperam alleen al krijgt via het fonds Finocas 350 miljoen euro toegeschoven voor de vergroening van het productieproces. Dat is 100 euro per Vlaams gezin. Daarnaast profiteert het bedrijf in 2021 alleen al van 450 miljoen euro gratis uitstootrechten en 43 miljoen euro korting op de energiefactuur. Tenslotte is er nog de 4 miljoen euro strategische ecologiesteun.

Dat is alles samen ruim meer dan de 518 miljoen subsidies die naar cultuur, jeugd, sport en media samen gaan (volgens de berekeningen van het kabinet-Diependaele). Laat dat nu net de subsidies zijn waar een deel van de Vlaamse regering zijn oog op heeft laten vallen. De waakhonden worden echt niet gevoederd.

Felix Bergers, As.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234