humoOpen Venster
‘In het stikstofdossier lieten politici zich leiden door de verkiezingen, niet door de grond van de zaak: bodemverontreiniging’
In Herbricht, een gehucht in de gemeente Lanaken, werd in oktober 2022 ‘Tree of Life’ onthuld, een werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het verleden, het heden en de toekomst van de Maasvallei. Centraal staat de creatieve kracht van de natuur. Helaas wordt ons landschap meer en meer een schandlap.
Het debat over stikstof in de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement, de voorbije tijd, deed hevig denken aan een show over een platgetrapt onderwerp. Het uiteindelijk bereikte akkoord is weinig meer dan een vodje. Moderne landbouwers zullen onze landbouwgrond blijven misbruiken. Hun abuse of the soil, ook door hem plat te rijden met almaar zwaardere machines en door er allerlei rotzooi op te smijten (kunst- en drijfmest van de bio-industrie, herbiciden en insecticiden), is de regel in de moderne, intensieve landbouw.
Hoe zijn we beland in deze poel van verderf? Door de keuze van overheid en boerenbelangenorganisaties voor schaalvergroting en de optimalisatie van de productiemethoden in veeteelt en akkerbouw. Dierenconcentratiekampen met plofkippen, vastgelegde biggen en kistkalveren (met 6000 in een donkere stal) worden voorgesteld als noodzakelijk in onze eigen voedselketen, met ‘dierenwelzijn’ als zogenaamd flankerend beleid.
In het stikstofdossier werden patsen en mokerslagen toegediend met het oog op de verkiezingen van 2024. Over de grond van de zaak - bodemverontreiniging - ging het niet. Natuurlijk weten we ook dat de Boerenbond traditioneel ‘zijn’ CD&V-ministers (Jo Brouns en co.) heeft, dat voorzitter Sammy Mahdi zijn partij een ‘smoel’ wil geven, en dat de boeren daarop kunnen rekenen.
In zijn recente boek ‘Regenesis: Feeding the World Without Devouring the Planet’ beschrijft de Britse zoöloog George Monbiot hoe we de planeet doden met onze landbouw en hoe enkele grote spelers daarin het voortouw nemen, samen met politici. Die voeren liever een non-discussie in plaats van iets te ondernemen, net zoals ze in het klimaatdossier doen. Maar Monbiot onderzoekt ook hoe de wereldbevolking op een duurzamere manier kan worden gevoed.
Monbiot staat niet alleen. Het West-Vlaamse praktijkcentrum rond land- en tuinbouw Inagro (een extern verzelfstandigd agentschap van de provincie) maakt uit respect voor onze bodem werk van een andere vorm van landbouw. Ook in het Pajottenland en in Voeren/Haspengouw zijn er praktijkclusters gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. En biolandbouwers horen erbij: zij gooien geen extra vuiligheid meer op hun akkers. Waarom geven we niet meer ruchtbaarheid aan zulke inspirerende initiatieven?
Roger Hoelbeek, Lanaken
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: