Peter De Keyzer en Koen Schoors.
 Beeld Geert Van de Velde
Peter De Keyzer en Koen Schoors.Beeld Geert Van de Velde

Open Venster

‘In Nederland is niet alles beter: het aantal daklozen is er in tien jaar verdubbeld’

Lezersbrief

In Humo 4211 halen de economen Koen Schoors en Peter De Keyzer een aantal neoliberale mythen aan die door de feiten al lang weerlegd zijn. Vooreerst de mythe dat in het meer geliberaliseerde Nederland alles beter is. Hoe valt de bewering van Peter De Keyzer dat in Nederland de armoedecijfers stukken beter zijn, te rijmen met het feit dat de afgelopen tien jaar het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld is?

Het klimaat is daar de laatste kwarteeuw veel harder, egoïstischer en onrechtvaardiger op geworden, waarbij steeds meer Nederlanders in slechtere en moeilijke omstandigheden moeten leven en werken. Als Koen Schoors beweert dat veel Nederlanders de sociale ladder beklimmen als ondernemers, heeft hij het ongetwijfeld over de zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). In veel gevallen gaat het over vroegere loontrekkenden die gedwongen werden in het statuut van zelfstandige te werken en daardoor veel sociale voordelen verliezen. Zo werd het muziekonderwijs, in Nederland grotendeels geprivatiseerd, waarbij veel muziekleerkrachten, tot hun groot ongenoegen, zzp’er moesten worden om hun job te behouden. Het resultaat: slechtere werkomstandigheden, duurder muziekonderwijs en minder kwaliteit!

In de strijd tegen de klimaatopwarming en voor een beter milieu willen de twee economen vooral de gewone mensen voor de financiële lasten laten opdraaien. Maar 71 procent van de industriële CO2-uitstoot wordt wel veroorzaakt door slechts honderd grote bedrijven, terwijl volgens Oxfam de rijkste 1 procent van de wereldbevolking twee keer zoveel CO2 uitstoot als de armste helft van de wereldbevolking.

Bovendien was Peter De Keyzer hoofdeconoom van een grootbank die bedrijven financiert die in het Amazonewoud verantwoordelijk zijn voor de massale ontbossing om er sojaplantages aan te leggen. In plaats van gewone mensen een schuldgevoel aan te praten zullen alleen drastische economische hervormingen en structurele veranderingen, waarbij de kapitalistische parameters ter discussie gesteld worden, ons een economie kunnen bezorgen die zowel duurzaam als sociaal is.

Wat verderop in dezelfde Humo zegt Serge Simonart dat je door hard te werken krijgt wat je verdient. In deze maatschappij is het echter zo dat zeer veel mensen hard werken voor een karig loon, terwijl sommigen rijk worden door anderen voor zich te laten werken. In ‘De tirannie van verdienste’ van de Amerikaanse filosoof Michael J. Sandel of ‘De economie van de eer, een nieuwe visie op beloning en verdienste’ van Dirk Pels wordt brandhout gemaakt van de mythe van de meritocratie.

Zijn sombere visie op de mens sluit naadloos aan bij het neoliberale mensbeeld waarbij de mensen als concurrenten van elkaar beschouwd worden. Maar uit veel recente wetenschappelijke literatuur blijkt net dat het niet zozeer door concurrentie, maar door samenwerking is dat de homo sapiens de meest dominante diersoort op aarde is kunnen worden. Dat grote groepen mensen soms afschuwelijk gedrag kunnen vertonen, vindt dikwijls zijn oorzaak in de concrete maatschappelijke en sociaal-economische omstandigheden waarin ze leven.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234