Selena Ali (links) en Fran De Nyn (rechts) bij hun terugkeer van stage uit Peru. Katje Lee zit op schoot bij Selena. Beeld rv
Selena Ali (links) en Fran De Nyn (rechts) bij hun terugkeer van stage uit Peru. Katje Lee zit op schoot bij Selena.Beeld rv

Open Venster

‘In Peru had die kat een vrij dier kunnen zijn’ - Lezers over Katje Lee

Gaat katje Lee terug naar Peru? Het voedsel- en warenagentschap FAVV sluit die mogelijkheid niet uit als alternatief voor de eerder geëiste euthanasie, zolang Peru akkoord gaat. In het land zou het poesje, dat meegebracht werd door studente Selena Ali (23), dan drie maanden in quarantaine kunnen verblijven. Hieronder een selectie lezersbrieven over de zaak:

‘Als dat katje dood moet, is alleen die studente daarvoor verantwoordelijk’

Een o zo sympathieke studente neemt ondanks een verbod waarvan ze op de hoogte was, en ook van de mogelijke gevolgen voor het dier, toch een kat uit Peru mee naar België. Die kat heeft mogelijk een ziekte die altijd dodelijk is voor mens en dier. Een ziekte die hier met heel veel moeite is uitgeroeid. Als dat dier dan afgemaakt moet worden om besmetting te voorkomen, is zij daarvoor verantwoordelijk en niemand anders. Dat minister Weyts haar uit plat opportunisme ook nog eens steunt, is alleen maar een bewijs van zijn onbekwaamheid. In plaats van gesteund te worden zou ze zwaar veroordeeld moeten worden.

Anna Van Bruggen, via mail.

‘In Peru had die kat een vrij dier kunnen zijn’

Het was onbegrijpelijk stom van de jongedame om het straatkatje uit Peru mee te brengen. En nu is het beestje het slachtoffer van haar stomme daad. In Peru had het een vrij en blij diertje kunnen zijn.

Lieve Van den Eeckhout, Aalst.

‘Al te vaak zijn dieren het slachtoffer van onbezonnen gedrag van mensen’

Ik wil een aantal zaken opmerken in verband met de zaak van het katje Lee. We weten ondertussen dat een dier dat mogelijk besmet is met hondsdolheid en niet-reglementair wordt ingevoerd uit een derde land volgens de huidige regelgeving binnen de 24 uur moet worden ingeslapen door een erkend dierenarts. Dat is duidelijk. Wat onderbelicht blijft is dat volgens de regelgeving wel eventueel een afwijking kan worden toegestaan in geval van een noodsituatie “zoals een natuurramp of politieke instabiliteit die een onmiddellijke repatriëring noodzakelijk maakt (...).” Daarvoor moet men een aanvraag indienen ter goedkeuring bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Als een uitzondering wordt toegestaan, moet het dier in quarantaine worden gehouden tot het aan alle vereisten voldoet.” (Bron)

Nu bleek volgens mediaberichtgeving dat er geen degelijke quarantaine-opties zouden zijn. Met andere woorden: zelfs als er een goedkeuring was door het FAVV, betekent dit dan dat de regelgeving praktisch gezien te kort schoot? Daarnaast blijkt uit een brief op de website van het FAVV dat ze regelmatig klachten krijgt met “verdenkingen en gevallen van hondsdolheid bij honden en katten die in ons land zijn binnengebracht vanuit met die ziekte besmette landen. Een constant gegeven is daarbij dat die gevallen het gevolg zijn van het feit dat reizigers, tegen alle voorschriften en de regels van het gezond verstand in, jonge honden of katten uit hun vakantieverblijf in exotische landen naar hier meebrengen. Zij leggen daarbij alle essentiële voorwaarden voor de invoer van dieren uit een besmet land naast zich neer (gezondheidsattest, vaccinatiebewijs, invoervergunning).” Deze brief dateert van 2009.

Los van de huidige media-aandacht kan men dus vaststellen dat de regelgeving blijkbaar sowieso al weinig effect had op het gedrag van mensen. De vraag is dan wat de meest effectieve manier is om dit probleem op te lossen. Ten slotte maakt deze zaak opnieuw de quasi-willekeurige morele status van dieren in de mensenwereld duidelijk. Al te vaak zien we dat dieren het slachtoffer zijn van onbezonnen gedrag van mensen en het onderwerp zijn van mediahetze. Om de morele status van dieren te versterken hebben we regelgeving nodig die de belangen van dieren zelf in rekening brengt en verankert. Op die manier kunnen de belangen van alle betrokken partijen beter afgewogen worden.

Ben De Groeve, Gent.

Wat denkt u? Reageer hieronder op de zaak:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234