null Beeld RV
Beeld RV

humoOpen Venster

‘In veel nieuwbouwprojecten zie ik in angstwekkende mate isolatievormen vervaardigd van fossiele brandstoffen verschijnen’

Lezersbrief

Wordt het label ‘duurzaam’ niet te gemakkelijk gebruikt in de bouwsector? Om energie te besparen moeten we het gebruik van uit Moeder Aarde gepompte fossiele brandstoffen afbouwen: dat is de mantra die je overal hoort. Maar dat de bouw- en isolatiematerialen die ons daarbij moeten helpen uit diezelfde fossiele brandstoffen vervaardigd kunnen zijn, wordt verzwegen. Gebouwen worden alleen bekeken vanuit de vraag hoeveel energie ze nodig hebben, en hoe ze economisch kunnen worden verwarmd.

In veel nieuwbouwprojecten zie ik in toenemende en angstwekkende mate petrochemische isolatievormen verschijnen. Een vreemde zet, als het je bedoeling is om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een fabrikant van polyurethaanisolatie, één van de mogelijke petrochemische isolatiematerialen, verkondigde een jaar of tien geleden: ‘Ons materiaal is natuurlijk want het komt voort uit aardolie.’ Geïnspireerd door de strijd (sinds 1978) van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) voor een mens- en milieuvriendelijke aanpak in de sector, heb ik daarop gereageerd en verdween die bewering uit de documentatie. Welnu, vandaag wordt dat materiaal opnieuw alom gebruikt onder het mom van ecologie.

En dat terwijl er wel degelijk veel alternatieven in natuurlijke materialen voorhanden zijn. Kunststofvrij bouwen: het is perfect mogelijk.

Mark Depreeuw, architect-stedenbouwkundige-bouwbioloog

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234