null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Is de voetbalchaos enkel een zaak van centjes en gekrenkte ego’s, of speelt er meer?’

Redactie

4 augustus 2019, bijna een jaar geleden. Antwerp laat Robbe Quirynen invallen in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Die stond echter niet op het wedstrijdblad, en dat gaf Beveren de mogelijkheid om de drie punten te claimen via de groene tafel. In het kader van de sportiviteit besloot de club dat niet te doen. Die drie punten hadden in de huidige omstandigheden de redding betekend. En sportiviteit was de rest van het seizoen ver te zoeken, vooral bij de instantie die er is om de belangen van álle profclubs te behartigen: de Pro League.

8 mei 2020. Het BAS doet de beslissing van de Licentiecommissie teniet. Moeskroen, in een gerechtelijk onderzoek aantoonbaar in handen van makelaars, moet toch een licentie krijgen. De Pro League reageert als door een wesp gestoken, maar legt zich bij de beslissing neer.

15 mei 2020. Ondanks een breed gedragen akkoord om het seizoen ‘20-’21 aan te vatten met achttien clubs, wordt er in extremis op de algemene vergadering van de Pro League beslist om Waasland-Beveren te laten degraderen. Het resultaat van een campagne van afgevaardigden van Croonen, Louwagie en François. Clubs werden onder druk gezet, een koehandel met tv- en andere gelden die zijn gelijke niet kende.

8 juli 2020. Het BAS verklaart dat de beslissing om Beveren te doen degraderen niet geldig is, en dat er geen objectieve motivatie is om de degradatiestrijd in 1A niet meer voort te zetten en de strijd voor promotie in 1B wel. Of: waarom krijgen OHL en Beerschot wel de kans om zich sportief te verzekeren van een plaats in 1A en Beveren niet? Wat volgt is een slecht toneel van de Pro League, met in de hoofdrol Croonen. Alle scenario’s bekeken, zo klinkt het, maar de degradatie van Beveren en een 1A met zestien clubs is het minst slechte.

Daarmee gaat de Pro League dus in tegen de beslissing van het BAS, en riskeert ze een uitstel van de competitie ‘20-’21. Ze zal met een zeer omstandige motivatie moeten komen, en zet sowieso de deur weer open voor verdere gerechtelijke acties. Waarom leggen Croonen en co. de beslissing van het BAS van 8 juli wel naast zich neer en die van 8 mei niet? Waarom werd het akkoord om naar achttien clubs te gaan te elfder ure getorpedeerd door de Pro League? Waarom werd het advies van de auditeur van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) niet gevolgd? Waarom gaat het in tegen het BAS, wetende dat er nog meer chaos dreigt? Is het enkel een zaak van centjes en gekrenkte ego’s? Of speelt er meer?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Belgische competitie tot twee keer toe nietig verklaard omdat ze door de omstandigheden niet afgewerkt kon worden. Dit is het enige precedent, en ook de enige juiste beslissing voor de competitie ‘19-’20. Alleen is er dan geen kampioen, wat voor bepaalde leden van de G5 onaanvaardbaar is... Wie is de dupe? De voetbalsupporter. Want het gaat al lang niet meer over hem. Niet in deze zaak, en ook niet in het nieuwe tv-contract, waarin de onmogelijkste beginuren worden aangehouden. Het gaat enkel nog om de G5 en hun belangen. De rest is noodzakelijk kwaad. Op termijn zal zich dat ongetwijfeld wreken.

Tom De Blende, Hamme.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234