null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Is het de bedoeling om de gebruikers van het openbaar vervoer te ontmoedigen?’

Lezersbrief

Wie geregeld het openbaar vervoer gebruikt, weet dat er veel moed, doorzettingsvermogen en geduld nodig is. En het wordt jammer genoeg almaar erger. In het station van Ternat, dat is gerenoveerd, moeten de reizigers op de trappen zitten als het regent: de zitbanken staan immers naast de schuilhokjes, die overigens maar ruimte bieden aan een vijftiental mensen. Het station is altijd gesloten, net als de toiletten.

Gesloten stations zijn geen uitzondering, dat weet iedere gebruiker. In Liedekerke, een nieuw station met heel veel pendelaars, zijn de loketten definitief gesloten. Een treinticket kun je enkel buiten op straat kopen aan de automaat. Op veel plekken staan de automaten en de borden met vertrektijden zo opgesteld dat je ze onmogelijk kunt lezen door de lichtinval. Je moet de vertrektijden en de sporen maar raden.

In de nieuwe treinen zijn de laadruimtes boven de zetels zo smal dat je er onmogelijk een reistas of koffer kwijt kunt. Je moet je reistas noodgedwongen in de middengang of tussen de zetels te plaatsen.

In de stations zijn de mededelingen slampoetry: flarden tussen het geruis door, totaal onverstaanbaar. En dan heb ik het nog niet over het gebrek aan plaats voor fietsen op de trein, voor mensen in een rolstoel, het gebrek aan liften en toegankelijke treinen en perrons.

Dat is nog maar het topje van de ijsberg, iedere gebruiker van de NMBS kan het lijstje moeiteloos aanvullen. Mag ik veronderstellen dat het past in een strategie om de reizigers te ontmoedigen? Om de afkalving van het openbaar vervoer te misbruiken en het daarna als een hapklare brok te versjacheren aan private ondernemingen?

William Deraedt, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234