Thomas Goorden en Frank van Houtte.
 Beeld Geert Van de Velde
Thomas Goorden en Frank van Houtte.Beeld Geert Van de Velde

Open Venster

‘Jammer dat de Bende van de Kat het PFOS-dossier in verdachtmakingen marineert’

Lezersbrief

In het interview met burgeractivisten Thomas Goorden en Frank Van Houtte in Humo 4217 las ik heel wat insinuaties. Dat verwondert me niet. Wekenlang al melden ze zonder het minste bewijs complotten en corruptie op hun Facebookpagina. Wie hen tegenspreekt, wordt geblokkeerd of verwijderd, of krijgt het vreemde verwijt ‘tot het patriarchaat’ te behoren. Wanneer sceptici verheldering vragen bij ingewikkelde uiteenzettingen of pertinente misleiding hekelen, volgt na de mededeling ‘Vandaag niet of ik gooi je eruit’ doorgaans een belediging. Waarna de sceptici afhaken. Blijven over: de volgelingen.

Het PFOS-dossier verdient een ernstig debat. Jammer dat de Bende van de Kat dat per se wil marineren in verdachtmakingen en uithalen. Ah, het is Facebook, zeggen mensen. Maar dan zie je hetzelfde gebeuren in een tijdschrift. In het interview legt Frank Van Houtte mij beweringen in de mond die ik uitdrukkelijk nooit heb geuit.

Ik zou volgens hem ‘bevestigd’ hebben dat PFOS-grond naar de kleiputten van Rumst zou worden gevoerd en dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, want alles zou netjes verpakt worden. Sinds 2018 heb ik in de ene mail na de andere, en ook mondeling, altijd het tegendeel laten weten aan Frank. In civil servant-modus – vanuit mijn positie in stRaten-generaal, maar ook in de raad van bestuur van Lantis – heb ik hem geholpen bij het zoeken naar informatie over welke grond naar Rumst zou worden gebracht, en telkens was de conclusie: geen vervuilde grond. Frank bedankte me steeds netjes voor die info; hij zei of schreef ook telkens dat hij gerustgesteld was, zelfs ‘blij’. Nu schakelt hij plots zonder verpinken over op laster en eerroof. Het zegt alles over het gekozen pad.

Nadat ik info had ingewonnen bij het BAM-management, heb ik in februari 2018 expliciet aan Frank Van Houtte laten weten dat alleen propere grond naar Rumst zou worden gebracht. In mei 2019 heb ik hem nogmaals bevestigd dat er helemaal geen PFAS-grond richting Rumst zou gaan. Ik had daarvoor contact opgenomen met de persoon die de sanering in Rumst opvolgde voor de provincie, en ik heb die persoon ook geciteerd. Dat heb ik allemaal op mail. Dit voorjaar heb ik nog maar eens naar Frank gemaild dat er geen vervuilde Oosterweelgrond naar elders wordt afgevoerd, en al helemaal geen PFAS-grond.

Ik kan ermee leven wanneer mensen niet willen geloven wat hun wordt gezegd. Dat kan af en toe nuttig zijn. Maar bewust de leugen hanteren, dat is geen jeugdfeuilleton meer. Op Facebook is het wat het is, in een tijdschrift wordt het fake news.

Manu Claeys, voorzitter stRaten-generaal, Borgerhout.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234