null Beeld RV
Beeld RV

‘Jammer dat die anonieme boer zich afzet tegen andere vormen van landbouw’

Lezersbrief

Op 2 november verscheen een artikel in Humo waarin een aantal Vlaamse landbouwers over twee zaken getuigen. Ten eerste, wat voor een huzarenstuk het boeren in Vlaanderen is geworden. Boeren kampen met zeer volatiele markten, hoge kosten die ze niet steeds kunnen doorrekenen, de grote rechtsonzekerheid en zware administratieve druk. En ten tweede, hoe het ondanks alles toch de moeite blijft om voor de landbouw te blijven vechten. Want onze landbouw, die is straf. Ze staat niet alleen garant voor het voedsel dat we drie keer per dag op ons bord krijgen. Landbouwers vervullen – naast voedselproductie – ook verscheidene andere rollen (dierenverzorger, milieubeheerder, landschapsbouwer, ondernemer...).

Onze landbouwers en hun gezinnen spannen zich iedere dag in om ons van vers en veilig voedsel te voorzien. Geen sinecure, zo blijkt ook uit het artikel in Humo, want ons voedsel wordt hier in Vlaanderen volgens de strengste normen ter wereld geproduceerd. Dit vergt veel inspanningen en vaak ook dure investeringen van onze voedselproducenten. Investeringen die zij helaas niet altijd kunnen doorrekenen.

Als voorzitter van Boerenbond, de landbouworganisatie van en voor élke boer en tuinder in Vlaanderen en van wie de standpunten enkel en alleen worden gevormd door actieve boeren en bestuursleden van onze organisatie, vinden we het onze taak om onze leden te ondersteunen. Het is onze hoofdopdracht om – steeds in dialoog – te werken aan een sterke én duurzame land- en tuinbouw.

Daarvoor zullen we in de toekomst nog meer moeten samenwerken met onze leden, met de maatschappij en met het beleid. Eenvoudig is dat niet altijd, zoveel is zeker. Maar het is wel onze plicht. Alleen een sociale, economische en ecologische duurzame landbouw is houdbaar op lange termijn. En dat betekent lang niet dat er slechts ruimte is of zou mogen zijn voor één type landbouw, of die nu groot of klein, gangbaar of bio is. Wel integendeel, Vlaanderen gaat prat op een zeer diverse landbouw en dit is ook haar kracht en rijkdom. Daar ben en blijf ik meer dan ooit van overtuigd.

Ik vind het dan ook bijzonder betreurenswaardig dat naast een aantal sterke getuigenissen die noch het mooie, noch het minder mooie van de sector schuwen, een anonieme getuige zich in het artikel afzet tegen andere vormen van landbouw dan de zijne, en tegen de Boerenbond plus een pak andere organisaties.

Doen we bij de Boerenbond alles perfect? Neen, we zijn per slot allemaal mensen en ook voor ons liggen de kant-en-klare oplossingen op moeilijke maatschappelijke vragen niet altijd voor het rapen. Maar we blijven ons wel inzetten om zoveel mogelijk samen met onze bestuursleden, allen actieve boeren en tuinders, te zoeken naar manieren om onze landbouwsector sterk en futureproof te maken en houden.

Wat me tegen de borst stuit, zijn de beweringen over de relatie van de Boerenbond met bedrijven in de toeleverende en verwerkende voedingsindustrie, of over het zogenaamde ‘politiek comité’ met de P-nummerplaten, dat ‘elke maandag Boerenbond binnenrijdt’. Dat zijn verzinsels die te gek voor woorden zijn. Wij nodigen die getuige graag uit om met ons in gesprek te gaan in plaats van elkaar gratuit te besmeuren of nodeloos verdacht te maken.

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234