L: Julos Beaucarne (2006) Source: Théâtre 140 (gratis) uit @dam Beeld THÉÂTRE 140
L: Julos Beaucarne (2006) Source: Théâtre 140 (gratis) uit @damBeeld THÉÂTRE 140

ColumnMarc Didden

‘Jammer vat Julos Beaucarne totaal onbekend bleef op Vlaamse grond’

Marc Didden

«Ton Christ est juif, ta pizza est italienne, ton café est brésilien, ta voiture est japonaise, ton écriture est latine, tes vacances sont turques, tes chiffres sont arabes et… tu reproches à ton voisin d’être étranger!» Het is een uitspraak die weinig uitleg vergt. En ook geen voetnoten. Hij komt dan ook van een man die van de eenvoud leefde, en dat van juni 1936 tot september 2021. Hij heette voluit Julos Beaucarne en zoals de meeste goede Franse liedjesmakers (Brel, Adamo, Stromae, Hallyday, Angèle) was hij gewoon een Franstalige Belg, in zijn geval ook van uitgesproken Waalse strekking. Hij was daarenboven ook nog muzikant, acteur, schrijver, dichter, verteller, beeldhouwer en zo goed als fulltime anarchist.

Zijn wilde haren gaven hem iets van de Monegaskische bard Léo Ferré, in zijn bonkige fysiek zat wat Depardieu, zijn zachtheid en scherpzinnigheid maakten hem tot familie van Georges Brassens en Wannes Van de Velde, Walter De Buck en Willem Vermandere. En alhoewel Beaucarnes ruime oeuvre diep gedrenkt is in de Franse cultuur, heeft hij zo goed als zijn hele leven dichter tegen Leuven geleefd dan in en om Parijs, die magische stad die Waalse kunstbroeders al vele eeuwen lang fascineert.

Julos was wat men noemt un homme du terroir. Een man die, diep gebed in zijn eigen grond, toch zicht had op de rest van de wereld. Parijs erkende hem wel via gunstige recensies, belangrijke prijzen en een loopbrug naar Frans Canada, waar Beaucarne altijd erg welkom was en zich ook goed thuis voelde. Bij ons was zijn impact miniem. Kenners kenden hem, zoals kenners doen. Er voltrok zich ook weleens een zeldzaam optreden op Vlaamse grond, maar verder was Julos Beaucarne er vooral totaal onbekend. Jammer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234