null Beeld Humo
Beeld Humo

ColumnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Antwerp deed alsof Marc Overmars eervol afscheid had genomen van Ajax’

Jan Mulder

Zes weken geleden werd technisch directeur Marc Overmars (ik ken hem als een aardige doe-maar-gewoonman) door Ajax ontslagen wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag jegens vrouwen. Wat dat gedrag precies inhield, wordt nog onderzocht, maar Overmars werd vorige maandag voorgesteld als de nieuwe directeur van Royal Antwerp FC. Niet gehinderd door het geringste gevoel voor timing of medeleven met de zwaar lastig gevallen vrouwen had de club al een week na het ontslag in Amsterdam contact met de gevallen directeur voetbal opgenomen.

Een woordvoerder van Antwerp zei op de persconferentie dat grensoverschrijding een privézaak is en hij daar dus niks mee te maken heeft. De normen en waarden van de club en Marc bleken volgens general manager Sven Jaecques ook nog te ‘matchen’, vandaar zijn slagvaardigheid. Ze leken ons daar wijs te willen maken dat Overmars na tien bejubelde jaren eervol afscheid van Ajax had genomen, van een welverdiende sabbatical ging genieten en midden in dat heerlijke vooruitzicht was overgehaald een doorstart te maken bij het beroemde Antwerp. Zo’n trein komt niet elke dag voorbij.

Op de Bosuil viel de term ‘tweede kans’, in Nederland gingen de commentaren van ‘niet goed snik’ naar ‘bord voor de kop’. Ik ben deskundige grensoverschrijdend gedrag noch expert tijdstip herintreding op de werkvloer, maar hoewel iedere overtreder een tweede kans is gegund, kwam die hier toch wel iets te snel. Zand erover? Overmars had op zijn presentatie in ’t Stad op zijn minst niet zo zuinig over zijn recente verleden moeten mompelen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ervaring met het versturen van foto’s van geslachtsdelen en terugkeren in een functie heb ik niet, kijk op geniaal aan- en verkoopbeleid van een voetbalclub een beetje. Marc Overmars vestigde zijn reputatie in een krankzinnige tijd van alsmaar stijgende transfersommen. Een stoethaspel als Harry Maguire werd door Manchester United voor 90 miljoen van Leicester FC overgenomen en toen was er geen houden meer aan. Het jeugdige Ajax, dat Real Madrid in eigen huis had verslagen, kon opeens tweemaal zoveel cashen voor hun ‘opgeleide’ jongens: Frenkie de Jong ging voor 80 miljoen van Ajax naar FC Barcelona, Juventus betaalde 85 miljoen voor Matthijs de Ligt, Ziyech haalde tegen de 50 miljoen en zelfs Donny van de Beek kon Overmars zonder sluwe onderhandelingen voor tientallen miljoenen aan geïnteresseerden kwijt.

Nieuwsbericht, vorige dinsdag: ‘Zeefdruk van Marilyn Monroe van Andy Warhol moet 200 miljoen dollar opleveren.’ Is dat gekke bedrag de verdienste van Andy Warhol en Marilyn Monroe? Nee, natuurlijk. Hier is een niet te achterhalen proces aan voorafgegaan, een moeras van kongsi’s en toevalligheden, inmenging van invloedrijke kunsthandelaren en een zich vervelende Russische miljardair wie het allemaal niks meer kan schelen en die er 100 miljoen bovenop doet. Over de handigheid van de adviseurs van de erfgenamen Warhol zegt het niks. In een even dolgedraaide zaal hamerde veilingmeester Overmars Frenkie af op 80 miljoen, en dáár was de reputatie van beste koopman ter wereld.

De Vlaamse sportpers was unaniem over de fenomenale kwaliteiten van Overmars als architect: de Great Old had een kanjer gevangen. Met het netwerk van Marc (hij kan zomaar met Xavi en Pep bellen!) zal de Champions League worden bestormd, dichter bij huis zijn nationale bekers en ritsen kampioenschappen nu al zeker. Ik zie een nauwelijks te benutten tweede kans, in het leven van Marc Overmars.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234