Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Bölöni kent de namen van de spelers niet en komt ‘s ochtends te laat’

Jan Mulder

Er is een trainer ontslagen. Het ontslag kwam vijfentwintig dagen na de benoeming. Net geen record. Dat staat op naam van Ezio Capuano, die in 2010 na negentien dagen uit Waregem werd weggejaagd.

Laszlo Bölöni was een schitterende voetballer. Met Steaua Boekarest won hij de Europa Cup en als coach van Standard Luik en andere clubs heeft hij zijn klasse ook bewezen. Maar tandarts Bölöni is een bijzondere trainer. Hij kent de namen van zijn spelers niet, komt 's ochtends te laat, moet niks hebben van wetenschappelijke vooruitgang en houdt van een hecht defensief ‘blok’ op het veld voordat je aan iets anders gaat denken.

KAA Gent, de club die hem na vijfentwintig dagen ontsloeg, werd de laatste jaren geliefd dankzij vloeiend aanvalsspel. De aanstelling van Bölöni na het ontslag van de uitstekende Noor Jess Thorup was dus een beetje raar. Arme Thorup trouwens, die door AA Gent voor zijn diensten werd bedankt na slechts twee slechte wedstrijden in het nieuwe seizoen. Het zat eraan te komen: Thorup is een ietwat geharnaste man, geen losse levensgenieter in de brasserieën en Costa del Sols. In de eerste weken van zijn aantreden te Gent was hij al omstreden wegens een korte broek. Not done volgens het keurige KAA Gent, en voorzitter Ivan De Witte maande de trainer zich beter te kleden op wedstrijddagen. Thorup maakte toen zijn eerste fout: hij trok een lange broek aan. Na twee verloren duels in die lange broek in het nieuwe seizoen kreeg hij zijn ontslag. Werd aangesteld: Laszlo Bölöni, koud weggestuurd door FC Antwerp.

Hoe kwam die onlogische keuze tot stand? De Witte kende Bölöni goed. Het echtpaar De Witte was al eens samen met de heer en mevrouw Bölöni op vakantie geweest en dat klikte. Echt een heel gezellige tijd. Ivan en zijn echtgenote verheugden zich op een hernieuwde kennismaking, en van de andere kant bleek dat ook het geval. Gemakshalve ging De Witte voorbij aan de professionele zienswijze van de voetbalcoach Bölöni: leve saai, taai spel. Na een nederlaag in Eupen - als je in Eupen verliest, is je lot bezegeld - zag De Witte zijn fout in, ontsloeg de trainer en niet zichzelf. Ik denk aan mevrouw Bölöni en haar vriendin mevrouw De Witte. Nooit meer samen naar Ibiza.

null Beeld

Naast dit sociale drama hebben De Witte en KAA Gent alweer te maken met een vacature. Men zoekt een hoofdcoach. Voorlopig neemt assistent Wim De Decker de taken waar en kan De Witte in alle rust op zoek naar een nieuwe trainer.

Toen kwam, daags na Bölöni's ontslag, de derde voorronde van de Champions League: KAA Gent - Rapid Wien. Gent won met 2-1. De analyse van De Witte luidde: ‘Er was al iets te zien van de weg die Wim De Decker op wil, het ging al in de goeie richting. De spelers voelden zich duidelijk bevrijd.’ Maar ook op technisch vlak kent De Witte zijn stiel: ‘Ik zag eigen accenten, onder meer het uitwijken van de spitsen naar de flanken.’

Over Standard Luik-preses Venanzi gaat het gerucht dat hij in de rust van een wedstrijd de spelers eens voordeed hoe ze moeten ingooien, De Witte heeft duidelijk meer in zijn mars. Nieuwe trainer? Ivan heeft baat bij een assistent. En met De Decker hebben we die al. Op maandagavond legt hoofdcoach De Witte tijdens een gezellig samenzijn in zijn favoriete restaurant aan zijn co-trainer uit wat hij de komende zondag qua uitwijken der spitsen naar de flanken en het al of niet knijpen van de vleugelverdedigers naar het midden verwacht. Met kerst zal KAA Gent de top van het klassement op één punt zijn genaderd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234