Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Corona is here to stay. De toekomst is aan e-voetbal op een schermpje’

Jan Mulder

'Terwijl je hoopt op liefde en licht, op licht vooral, zetten voetbalpraters en columnisten het voetbal in een surrealistisch lichterlaaie.' Zo begint de coronacolumn van Willem Vissers van de Volkskrant op dinsdag 14 april. Het gaat over het al of niet stopzetten van de voetbalcompetitie, het verbod van een voorbarige burgemeester die zich niet aan de adviezen van de bond houdt en verbale tegenaanvallen van televisieanalisten ('krankzinnige uitspraken van een demagoog') op die burgemeester van Eindhoven.

Vissers hoopt op liefde en licht. Kan ik helpen?

In 2011 vroeg Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht of ik onder de titel 'De nacht van Mulder' een concert wilde samenstellen met mijn favoriete muziekstukken en vertolkers. Ik koos onder anderen Verdi, het Groot Omroepkoor, Kamagurka trad op met de song 'De zee, dat is koude soep', het Guus Janssen Trio improviseerde op mijn abstracte schilderij 'Daphne Jongejans', een doek dat op een veiling voor een kinderziekenhuis 75 euro opbracht, en de zelfverklaarde 'anorexiazangeressen' Tine Embrechts en Karlijn Sileghem brachten als The Jazzkes hun evergreen 'Häagen-Dazs'.

Na afloop van die gedenkwaardige avond trad een vrouw voor het toneel die nadrukkelijk mijn aandacht opeiste. Ik liep naar de rand van het podium en boog me naar haar toe. Ze zei: 'Weet u wat het thema was van uw concert?'

'Nee.'

'Licht.'

Ze stelde zich voor: 'Aangenaam. Ritmische Hagedis.'

Ritmische Hagedis kwam dichterbij en onthulde mijn ware identiteit. Ze had mijn stappen al een tijdje op afstand gevolgd en de conclusie was onvermijdelijk: ik was een Maya. We leefden toen in het tijdperk van de Waterman, dat volgens de Mayakalender in 2012 onherroepelijk zou eindigen met de Grote Transformatie van de wereld. Die kalender begint op 11 augustus 3114 voor Christus en zou eindigen op 21 december 2012, waarna een nieuw tijdperk zou worden ingeluid: dat van de Vijfde Zon. Na veel galactisch gedoe, onheil en zondvloed, hel en verdoemenis, is er op het einde het Licht: de zon staat voor hoop. In die magistrale lijn zou ik mijn muzikale Nacht gestalte hebben gegeven.

null Beeld

Ritmische Hagedis keek me nog eens doordringend aan, maakte een buiging en zei welke Maya ik was: 'Gele Sjaal nr. 8.'

Had ik, een nummerloos geboren Groninger, haar maar serieus genomen, dan had ik mijn Mayalicht kunnen laten schijnen over de crisis in de wereld, in het bijzonder de voetbalcompetities. Nu weet ik het ook niet.

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, is minder moedeloos en maakte vorige week vol trots een nieuwe spelregel bekend. Als we binnenkort weer spelen, is 'aanvallend hands' pas hands als de bal ónder de elleboog een arm raakt. Wanneer kunnen we die eerste nieuwe handsbal bewonderen?

Volgens Prof. dr. Gerald Haug, president van de Nationale Akademie der Wissenschaften te Mainz, duurt het nog anderhalf jaar voordat de Bundesliga weer kan voetballen - en dat het dan 'zeker verstandig zal zijn niet naar het stadion te gaan'. Zonder publiek dus. Bondskanselier Merkel kwalificeerde Haugs opmerkingen als sehr wichtig.

Nog anderhalf jaar spelen zonder publiek en met scheidsrechters die, duimstok aan de riem, de boel op anderhalve meter afstand houden? De fans van Liverpool keurig op 1 meter 50 van elkaar in de kop? De hele maatschappij tot 2025 om de drie maanden in lockdown, zoals een zeer deskundige onderzoeksgroep van Harvard University aanraadt?

Corona is here to stay, het einde van het traditionele spel nadert. De toekomst is aan e-voetbal op een schermpje en piepjonge talenten met supervingertjes. In onze quarantaine speelde ik tegen mijn kleinzoon Jimi, een e-Messi. Zijn jaarsalaris in 2022 wordt geschat op veertig miljoen euro, exclusief commercials. Hij is dan 10.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234