Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

ColumnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Daar sta je van te kijken: fans die beloven in Qatar geen bier te zullen drinken’

Jan Mulder

Dinsdag 25 oktober was de emir boos. Tamim bin Hamad Al Thani hield op de Qatarese televisie een rede, waarin hij zijn boosheid richtte op de hele wereld en vooral op Europa. Het is de voortdurende kritiek op zijn WK. Na de gekochte toewijzing in 2012 zeurt die commentaar nu al tien jaar door en Tamin is het zat. Volgens hem zijn het meestal verzinsels, onder andere dat het emiraat leden van de lgbt-gemeenschap mishandelt. (Op homoseksueel gedrag staat in Qatar één tot drie jaar gevangenisstraf.)

Vijf dagen na zijn woedeuitbarsting meldde de NOS het volgende: ‘Vijftig Oranjesupporters mogen gratis naar het WK. De reis en alle onkosten worden betaald door het emiraat. Als tegenprestatie moeten zij deelnemen aan activiteiten van de organisatie, waarbij het verboden is om dingen te doen die tegen de ‘geest of intentie’ van het programma indruisen.’ Volgens de omroep zijn de ingehuurde supporters verplicht een ‘positieve bijdrage’ te leveren aan het WK. Ze vervullen als het ware een ambassadeursrol, wat in hun geval betekent: filmpjes en foto’s plaatsen op sociale media, posts van de organisatie liken en delen, actie voeren tegen ‘beledigende reacties’ van derden. Positieve uitspraken over het land van bekende voetballers zijn ook nog steeds welkom. WK-ambassadeur Ronald de Boer: ‘Vroeger reden ze in Qatar op kamelen, nu in Ferrari’s.’

null Beeld Foto Rias Immink
Beeld Foto Rias Immink

Daar sta je toch even van te kijken: vijftig Oranjefans die uit vrije wil een contract ondertekenen waarin ze beloven meer dan vier weken lang geen bier te drinken, want alcohol is in Qatar verboden. Voetbal zonder bier? Nederlandse supporters die daarvoor hebben getekend? Ik kan het niet geloven. Hoe en waar zou Qatar die vijftig mannen en vrouwen hebben gevonden? De emir pleegde gewoon een telefoontje met de Tietenman. Ik leg uit. Nadat de beroemde Oranje-indiaan Graatje Hindriks met pensioen was gegaan, dook Harry Goudsblom uit Emmen in het gat in de markt dat de iconische indiaan had achtergelaten. Harry bond twee reuzenballonnen voor de borst en trok er een Oranje-shirt overheen: het volk was laaiend enthousiast, de Tietenman was in een mum van tijd niet meer uit het stadion weg te denken. Deze Tietenman aarzelde niet toen de emir zijn aanbod deed. Harry stemde toe, deelde het nieuws op sociale media en vijf tellen later had Tamim bin Hamad Al Thani ook zijn andere 49 Oranjeklanten.

Gaan er nog meer feestgangers die kant op? Er is weinig animo te bespeuren, de reis en de kaartjes zijn te duur. In sommige streken weten hele steden niet eens dat er een WK op komst is, want de straten zijn niet oranje geverfd, de supermarkt oogt als op een gewone dinsdagochtend. Premier Rutte heeft wel al bevestigd dat hijzelf en koning Willem-Alexander de wedstrijden zullen bijwonen, aangezien we het aardgasparadijs Qatar in deze zware tijden niet tegen de haren mogen instrijken.

De sfeer is somber. De Europese pers staat vol kritische voorbeschouwingen op dit door corruptie verkregen WK, waarvoor tientallen foute FIFA-leden hun straf in de cel uitzitten en de hele wereld zich schaamt. Er zijn zelfs kranten en een enkele individuele journalist die het evenement boycotten en tijdens de wedstrijden een eind gaan fietsen. Ik ga wél kijken. De onweerstaanbare aantrekkingskracht is niet Messi, maar de gang naar het stadion door de straten van Doha: vijftig Hollanders met een glas melk in de hand, liederen zingend ter ere van de emir.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234