null Beeld

columnjan mulder

Jan Mulder: ‘De kwetsbare Kompany zou baat hebben gehad bij een Vanden Stock’

In een interview met Het Laatste Nieuws zei Antwerp-voorzitter Paul Gheysens over zijn sportief directeur Luciano D'Onofrio: 'Het enige wat hij niet mag doen, is suikers opnemen. Suikers zijn slecht.' Interviewer Stephan Keygnaert: 'Ik drink vier colablikjes per dag, voorzitter.' Gheysens: 'Maar jongen toch, doe dat niet! Je aders gaan dichtslibben. En de miserie begint in de onderbenen. Je zult je stabiliteit verliezen. Suikers vermijden - doen, hè.’

Jan Mulder

Mooi hier is het respectvolle 'voorzitter' van Keygnaert. In Nederland zouden negen op de tien journalisten 'Paul' zeggen als ze Paul goed kenden. Eerder in het gesprek had Gheysens al gewezen op een ander gevaar: de mobiele telefoon. Bovenmatig smartphonegebruik tast het kortetermijngeheugen aan volgens de president, die al sinds het vak rekenen op school de kwaliteit van zijn brein bewaakt: 'Ik ken heel bekende mensen die hun hersenen niet laten aftakelen door bijvoorbeeld elke dag tien verschillende woorden met een klinker te bedenken - zij zijn 90 jaar.'

Ik zie een patroon: de zakenman-voorzitter van een voetbalclub is dokter. Tijdens een bezoek van Anderlecht-president Marc Coucke aan 'Extra Time' beval hij ondergetekende dringend een darmonderzoek met de eenvoudige Fecotest. Coucke: 'Niet meer wachten, doen!' Sommige omstanders in de foyer vonden dat Coucke een zakenman is en de aard van het beestje is nu eenmaal reclame voor zijn producten maken. Ik had niet die indruk. De heer Coucke was bezorgd en waarschuwde slechts voor de dreiging van kanker.

Van Ajax-voorzitter Jaap van Praag, eigenaar van een keten elektronicawinkels, herinner ik me deze uitspraak: 'Journalisten? Laatopstaanders.' Van Praag wees op de levenskracht van vroeg uit de veren komen. Zes uur. Weg met die dekens, aan de slag. Het hele lichaam is dan vers van de dag, het twinkelt en zindert van enthousiasme. 'Twinkelen in de ochtend,' zei de voorzitter, 'bevordert de doorbloeding. Lang blijven liggen verslonst een mens. Kijk nu eens hoe ze erbij lopen!' Hij wees naar een hoek van de vertrekhal op Schiphol waar een groepje journalisten samenhokte. Allen droegen afgetrapte gymschoenen, een in het kruis slecht zittende spijkerbroek en tweedehandsjacks van de Albert Cuypmarkt. De gezichten zagen grauw en onverzorgd, van de verslaggever van De Telegraaf stond het bekken al behoorlijk scheef op de benen. Het ongeregeld zootje riep vrolijk naar meneer de president: 'Hé, Japie, bakkie doen?' (Een kop koffie drinken.) De heer Van Praag bedankte de koffieleuten, haalde een flesje Yakult uit de zak en dronk het in één teug op.

Constant Vanden Stock van Anderlecht was om vijf uur al op. Glimmend gewassen en geschoren liet de president zich naar de brouwerij rijden om de Geuze Belle-Vue voor te proeven. Hoewel rijk, leidde meneer Constant een sober leven, hij was voorzitter en zakenman, een combinatie die van de mens een deskundige op het vlak van de gezondheid maakt. Hij bezocht graag eens een training van zijn jongens. Toen ik na een blessure aan de kuitspier voor de eerste keer weer op het oefenveld mocht dribbelen zonder bal, riep hij vanachter de afrastering: 'Ge gaat te rap, manneke. Kalm beginnen, uw kuit speelt anders weer op.' Uitstekend advies.

Enkele jaren na mijn actieve carrière bezocht ik Club Brugge - Anderlecht. Paars-wit verloor de wedstrijd en een uur na het eindsignaal wandelde Vanden Stock op de parkeerplaats aangeslagen naar zijn auto. Ik vroeg: 'Gaat het, meneer Vanden Stock?' Hij legde een hand op de maag en zei: 'Mijn middenveld is slecht.' De kwetsbare Kompany, die na blessureleed in het onderbeen vaak moet herbeginnen, zou baat hebben gehad bij een Vanden Stock.

Pech: voorzitter Coucke heeft verstand van het ingewand, niet van aanspanners in de kuit.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234