Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

ColumnJan Mulder

Jan Mulder: ‘De landskampioen is op 22 mei bekend. Tenzij Club Brugge naar het BAS stapt’

Jan Mulder

In België eindigt de reguliere voetbalcompetitie op 10 april. In maart was Beerschot al gedegradeerd en het mag pas in de zomer weer beginnen te trainen voor 1B. 1A is ook afgelopen, maar de kampioen is niet bekend. Vier clubs hebben zich gekwalificeerd voor een extra competitie, de Champions Play-off. De nummers vijf tot en met acht mogen deelnemen aan de Europe Play-off, waarin de winnaars het tegen elkaar opnemen voor een plaats in de Europa League. Dit natuurlijk mits de Europese coëfficiënten van de Belgische clubs toereikend zijn, anders zijn er allerlei voorrondes nodig, ook voor de kampioen van België. Bent u er nog?

Probleem op de laatste dag van het seizoen in 1A: Union-Beerschot werd zeven minuten voor tijd gestaakt wegens wangedrag van Beerschot-fans. De mannen richtten vuurpijlen op de spelers, trokken de omheining om en liepen het veld op om daar te bakkeleien met de supportersschare van Union. Die daagde niet op. Na een kwartiertje wezenloos hossen in het strafschopgebied dropen de Antwerpenaren af en keerde de rust in het Dudenpark terug. De wedstrijd werd niet hervat.

Wat nu? Hangt gedeeltelijk af van wat scheidsrechter Boucaut in zijn wedstrijdverslag heeft geschreven. ‘Het was een mooie zondag in april. Keigaaf veld met dat bos op de achtergrond. Ik had goed contact met mijn assistenten, de technische apparatuur functioneerde, de oortjes zaten als gegoten, maar vlak voor het einde stormden hooligans het veld op. Ik moest staken. Verder geen wanklank genoteerd in mijn opschrijfboekje.’

Zou de Groene Tafel daar wat aan hebben? Ingewijden voorspelden een forfaitzege (0-3) voor Union, want er zijn precedenten. De KBVB ging op maandag ‘communiceren’ over de zaak, maar was zondag al heel boos: ‘De ­rotte appels moeten eruit.’ En maandag in ‘Extra Time’ vertelde nieuwe CEO van de Pro League, Lorin Parys, in een opgenomen interview dat hij met de betrokken clubs had gebeld.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Waarom eigenlijk? Oké, beide ­partijen kregen een week de tijd om hun visie op de ongeregeldheden te geven. Dinsdag schonk het Bondsparket de drie punten aan Union en vrijdag zou deze beschikking voor de Disciplinaire Raad komen: te laat voor mij, want woensdag moest ik mijn rekensom naar de redactie van Humo sturen. Maar als ik het goed heb begrepen, kan er daarna weer een week bij komen om Union en Beerschot de kans te bieden in beroep te gaan.

Eén en ander is erg vervelend voor een sportieve voortgang van de toch al oneerlijke Champions Play-off, waar vier topclubs aan beginnen nadat hun puntenaantal in de reguliere competitie is gehalveerd. Eindigt het totale aantal op een oneven cijfer, dan krijgen ze een even aantal plus een half punt, dat later naar boven kan worden afgerond, mits... Duizelingen. Nu de uitslag van Union nog niet vaststaat, bezit deze doormidden gedeelde koploper 37 punten, na de forfaitzege misschien 38 of 39. Voorlopig staat er in het klassement een sterretje bij Union. U bent er niet meer. Na een uitputtende discussie legden ook de analisten van ‘Extra Time’ het moede hoofd in de schoot.

Vraag: is er geen reglement ‘Stakingen en Straffen’ dat de KBVB gewoon kan toepassen? Er is blijkbaar geen reglement. De kampioen is hopelijk bekend op 22 mei, slotdag van de Champions Play-off. Tenzij de gelukkige Union heet, ooit drie punten gratis kreeg en Club Brugge dat op de valreep ongedaan wil maken bij het Arbitragehof (BAS). Ik ben ook weg.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234