Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

ColumnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Gaan de Spelen door? Ja. Nee. Mits. Later. Sober. Online. Uitgekleed. De marathon wordt ingekort tot 800 meter’

Jan Mulder

De Duitse IOC-president Bach en de Japanse premier Suga verklaren op 17 maart 2020 in een gezamenlijk communiqué dat er ‘geen enkele reden’ is om aan het doorgaan van de Olympische Spelen te twijfelen. De voorbereidingen zijn in volle gang, corona is overal. Twee dagen later roept Seiko Hashimoto, minister van Sport, dat uitstel van ‘het feest voor de jeugd’ ondenkbaar is. De besmettingen stijgen. Op 20 maart belooft IOC-president Bach er alles aan te zullen doen opdat het grootste sportfestijn op aarde kan doorgaan. De president: ‘Annuleren is een oneerlijke oplossing.’ Hij bedoelt dat de droom van 11.000 atleten ‘wreed zou worden verstoord en al hun inspanningen voor niets zullen zijn geweest’. De inspanningen van de medische staf in de ic’s van de ziekenhuizen blijken in tienduizenden gevallen vergeefs. Op 24 maart besluit Bach na overleg met de Japanse premier de Spelen uit te stellen.

Op 20 maart van het splinternieuwe Olympische jaar 2021 verbiedt de Japanse overheid buitenlandse toeristen naar de Spelen te reizen wegens de forse toename van covid-19. In april geeft Toshihiro Nikai, de belangrijkste politieke bondgenoot van premier Suga, toe: ‘Als het onmogelijk wordt, moeten we het helemaal opgeven.’

April. De lockdowns worden strenger in alle Japanse regio’s. Dragers van de fakkels met de Olympische vlam krijgen het onderweg onder de hoon van het schaarse publiek zwaar te verduren. Mei. Sponsoren beginnen te twijfelen. Het merk Olympische Spelen komt onder druk te staan. Veertig dorpen die hebben toegezegd hun accommodaties af te staan voor trainingskampen van buitenlandse deelnemers, trekken hun toezegging in. 70 procent van de Japanse bevolking is nu tegen het doorgaan van de Spelen. IOC-president Bach ziet geen probleem: ‘Ze Games will go on.’

Op 26 mei schrijft de officiële sponsor van de Olympische Spelen, dagblad Asahi Shimbun, in een opiniestuk dat het risico te groot wordt. De krant wil een afgelasting van de Spelen. In grote delen van Japan wordt de noodtoestand uitgeroepen. President Bach is vastberaden en wil de vlaggen fier zien wapperen aan de mast. Hij kan niet wachten, verlangt naar plakken omhangen en machthebbers ontvangen. Geen premier of koning piekert erover te komen.

Steeds meer Japanse ministers verzetten zich tegen het houden van het grootste sportevenement dat de wereld kent en inmiddels 20 miljard euro heeft gekost. De kracht van het virus wakkert aan. In de ic’s van Tokio dunt de verpleging uit. Onheilstijdingen vanuit de samenleving en medische wereld worden afgewisseld met optimistische geluiden uit de top van het IOC. Het is ‘levensgevaarlijk en moreel niet aanvaardbaar’ tegen ‘niets aan de hand, de Spelen gaan gewoon door’.

Verheug ik me nog op de Olympische Spelen? Karate, skateboarden, taekwondo, BMX. Zijn breakdancing en muurklimmen nog testsporten of doen ze al mee? Breakdancing... Emil Zatopek draait zich om in zijn graf.

Sinds de invoering van nieuwe nummers ben ik minder fan dan in de tijd van Roger Moens, maar nu beginnen we er weer aardig schik in te krijgen: gaat het door of niet? Ja. Nee. Mits. Later. Sober. Online. Uitgekleed. Alleen finales. Drie turnsters op de balk. De marathon ingekort tot 800 meter. Bach en Suga veertien dagen in quarantaine in het zwembad. Geen cérémonies protocollaire of uitreiking van medailles. Het vliegtuig in en naar huis. En in zijn slotrede op 8 augustus prijst president Bach de Olympische Spelen van Tokio als één van de mooiste uit de geschiedenis.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234