null Beeld BELGA
Beeld BELGA

columnjan mulder

Jan Mulder: ‘José Mourinho kreeg 17 miljoen euro bij zijn ontslag, Yves Vanderhaeghe moest zijn auto op de parking laten staan’

Jan Mulder

Voetbaltrainers worden ontslagen op parkeerplaatsen. Ze krijgen ook weleens de bons in een whatsapp van vier woordjes. Een enkele keer verneemt het slachtoffer het via de krant, of zelfs van de man die hem opvolgt. Het gerucht is een betrouwbare bron, maar meestal komt het ontslag dan toch nog onverwacht. De trainer stapt op de parkeerplaats voor het stadion uit de sponsorauto, groet de terreinknechten en loopt in de gang de manager tegen het lijf. ‘Kom je even mee?’ De trainer heeft nog altijd niets in de gaten: ik zou durven beweren dat hij alleen daarom al ongeschikt is voor de baan.

In het bureau hoort hij van de manager dat het aantal punten aan de lage kant is. Hoewel de trainer daar wegens zijn ‘inzet en goede werk’ geen directe schuld aan heeft, krijgt hij toch zijn C4. ‘Zo gaat het nu eenmaal.’ De ontslagpremie van José Mourinho bij Manchester United bedroeg 17 miljoen euro, Yves Vanderhaeghe van KV Kortrijk moest zijn auto laten staan.

Interessant in het ontslagenspel is de verhouding tussen de voorzitter en de coach. Hoe goed Jess Thorup ook met KAA Gent presteerde, voorzitter De Witte was nooit enthousiast. De Witte was het gewend om, samen met manager Louwagie, op maandagavond met zijn coach te dineren in een restaurant en daar de dingen rond het eerste elftal (opstelling, tactiek, vorm der spitsen en keepers) bij een glas witte wijn te bespreken. Hein Vanhaezebrouck was daar handig in. Hein at smakelijk mee en gaf De Witte en Louwagie tussen de gerechten door de indruk dat zij invloed hadden op de technische aangelegenheden. Thorup kon het niet. Niet in de herensociëteit dineren, niet aan een gedekte tafel de ruit op het middenveld behandelen, hij wist niet wat een goed jaar Pouilly-Fumé was en kwam in de zomer in korte broek. Al was Gent met kerst kampioen, De Witte wilde van zijn trainer af.

Londen. Frank Lampard werd op 25 januari 2021 door Chelsea ontslagen. Lampard was toen achttien maanden in dienst. Collega Klopp: ‘Frank is veel te vroeg ontslagen.’ Guardiola: ‘Ik geef Frank een dikke knuffel.’ Mourinho, die van de 17 miljoen afkoopsom: ‘Dit is de wreedheid van het moderne voetbal.’

Maar hoe zat het precies met dat ontslag? Directeur Marina Granovskaia deelde Frank Lampard het einde mee. Waarom zij? Voorzitter Bruce Buck doet niet ter zake, eigenaar en allesbepalende Roman Abramovich mag al twee jaar Engeland niet meer in met zijn Israëlisch paspoort. Er is toch Zoom, Skype of een ouderwetse telefoon? Waarom zo afwezig, eigenaar? Waarom geen greintje respect voor één van de grootste spelers uit de geschiedenis van Chelsea?

Een week later ontdekten de tabloids dat Lampard in de achttien maanden van zijn trainerschap niet één keer met Abramovich had gesproken. Veel mensen zouden dat als een zegen beschouwen: Abramovich – samen met een paar andere profiteurs na de val van de Sovjet-Unie op duistere wijze miljardair geworden en sindsdien één van de steunoligarchen in de kring rond Vladimir Poetin – is tenslotte de gifmenger en bijna-moordenaar van oppositieleider Navalny. Maar voor de trainer van een voetbalclub is het handig dat hij zo nu en dan contact met de president heeft. Lampard, zijn persoonlijke adviseur en een team juristen voerden achttien maanden geleden de eerste gesprekken met mevrouw Granovskaia en tekenden het definitieve contract ook met haar. Lampard werd door Abramovich verwelkomd noch gelukgewenst. In de week daarop ook niet. Deze trainer had op de achtste dag zijn ontslag moeten indienen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234