Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Luc Nilis kan Anderlecht naar een hoger niveau tillen’

Jan Mulder

Vorige donderdag las ik in Het Nieuwsblad deze kop: ‘Luc Nilis zoekt werk in België.’

Wie is Luc Nilis? De Braziliaan Ronaldo zei: de beste voetballer met wie hij had samengespeeld. Ronaldo zat in teams met Zidane, Beckham, Figo, Raúl. Ronaldo heeft nog steeds werk. FIFA, Nike en rijke multinationals bieden hem genoeg lucratieve contracten aan om de dag door te komen. Nilis, op zijn beurt, zoekt een job omdat VVV Venlo, waar hij 'spitsentrainer' was, na corona het geld liever besteedt aan nieuwe aankopen.

Vóór zijn kortstondig verblijf in Venlo was Luc Nilis spitsentrainer bij PSV Eindhoven. Toen Steven Bergwijn in januari van dit jaar naar Tottenham Hotspur ging, stuurde hij Nilis een brief: Luc had hem het trappen van de bal geleerd, dank. Hoe dat precies ging, een bal wegtrappen, stond er niet bij.

Nilis is geen spreker. ‘Vaak staat hij te observeren met de bal aan de voet,’ zegt Robert Maaskant, voorheen trainer van VVV. ‘Luc is geen volbloed assistent. Hij is er de man niet naar om een groep te begeesteren.’ En ook: ‘Hij is heel goed in het zien van looplijnen, ruimtes, de verhouding tussen buitenspelers en spitsen. Ik hoop dat Luc een leuke job vindt in België.’

Goed bedoeld, maar het zijn complimenten die zeer doen. Looplijnen? Verhoudingen tussen buitenspelers en spitsen? In zijn bewondering voor de spéler Nilis verzint Maaskant wat abstracte complimenten voor de assistent die hij werd. Sympathiek en je hebt er niks aan. Terwijl er zo'n waardevolle, onbetaalbare functie voor hem is.

Anderlecht, waar Lucky Luc van 1986 tot 1994 de sterren uit de hemel schoot, had lang geleden al moeten handelen. Luc Nilis aantrekken. Niet als spitsentrainer, expert looplijnen, kenner van de juiste verhoudingen tussen de linies en ook niet als onderwijzer van Yari Verschaeren en Nacer Chadli in het lesuur 'Scoren in de winkelhaak met een halve omhaal', nee, gewoon als Luc Nilis. De naam van zijn functie: Luc Nilis.

Hij staat, bal aan de voet, al op het trainingsveld wanneer de selectie uit de kleedkamer komt. Wanneer hoofdcoach Franky Vercauteren verschijnt, ziet hij hoe de bal voor de voet van Nilis ligt. Vercauteren geniet van het beeld. Zó hoort het. Vincent Kompany vergaapt zich uit de ooghoeken stiekem aan Nilis en wacht tot het gaat gebeuren. Dan trapt Luc de bal naar hem toe. De schoonheid van deze geste valt niet te beschrijven, je moet het zien.

In die fractie van een seconde heeft Kompany geleerd wat geen mens je met tekst en uitleg kan leren. Niet dat Vincent het nu ook zo kan als Nilis, maar een kleine verbetering is misschien aangebracht.

Vervolgens staat Nilis een kwartier met een bal aan de voet op het veld en kijkt doods en groots als een standbeeld voor zich uit. De groep loopt rondjes. Bij elke doorkomst van het monument denkt Yari 'daar staat Nilis' en elke keer raakt hij in vervoering. Een Zweeds onderzoek heeft uitgewezen dat personen in vervoering gelukkiger worden en beter presteren.

De naam Nilis is natuurlijk niet genoeg, hij zal ook iets moeten doen. Tegen het einde van de training maakt hij dus aanstalten een paar balletjes onderkant lat binnen te schieten. Voorzitter Coucke krijgt een sms en haast zich uit de hoogste etage van het stadion naar het oefenveld om het geluid van zo'n trap van dichtbij te horen, de melancholieke lichaamshouding van deze kunstenaar te bewonderen.

De hele werkdag van Luc Nilis bestaat uit plusminus tien trappen, meer is niet nodig om Anderlecht naar een hoger niveau te tillen. Deze rasvoetballer in actie zien is een voorrecht en een zegen voor de club, maar dan moet je hem wel een contract geven. Anderlecht trok vorige week Jelle ten Rouwelaar aan, oud-doelman van NAC Breda, nu keepertrainer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234