Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Messi doet nu alsof FC Barcelona hem twintig jaar lang heeft dwarsgezeten’

Jan Mulder

Hoe zou het met Messi zijn? Het laatste nieuws dat van dit bittere feuilleton in de openbaarheid werd gebracht en mijn deadline haalde, was een bijeenkomst van zijn vader en manager Jorge en voorzitter Bartomeu van FC Barcelona. Resultaat: geen. Bartomeu's toezegging dat hij wil opstappen om Messi te laten blijven, mocht niet baten. Messi wil weg.

Smekend bestormden zijn fans het stadion Camp Nou, Messi was doof. Twintig jaar lang aanbeden, het doet hem niets meer. Waarom wil hij opeens in Engeland voetballen? Het is bekend dat Messi de stadions van Celtic en Liverpool ‘mooi’ vindt, maar doorgewinterde kenners van het fysieke Engelse voetbal vroegen zich af of Messi ‘het ook kan op een regenachtige dinsdagavond in Stoke’. Je kunt je ook afvragen of Robert De Niro op de been blijft tegen Huub Stapel in een Nederlandse filmproductie, te draaien in Middelburg.

Jeff Powell, gerenommeerd journalist van The Daily Mail, schreef een artikel onder deze kop: ‘Lionel Messi's bid to break free from Barcelona has money written all over it’. Powell betoogt dat Messi juist in deze moeilijke dagen van FC Barcelona zijn weekloon van 1 miljoen euro netto zou moeten eren en tonen dat hij de club iets schuldig is. Volgens de commentator gaat in het kielzog van de aanstaande sensationeelste transfer aller tijden ook altijd onterecht de toevoeging ‘beste speler aller tijden’ met Messi mee. Powell is het niet eens met die stelling. Volgens hem is de atletische Cristiano Ronaldo misschien beter, en in tegenstelling tot Maradona heeft Messi nooit de wereldbeker voor Argentinië gewonnen. Voor het gemak, aldus de heer Powell, vergeten de professionele commentatoren en de Messi-fans van de straat ook de wereldbekers die Pelé en Garrincha voor hun land hebben gewonnen.

null Beeld

Jeff Powell is een grote naam in Engeland. Vijftig jaar geleden schreef hij in de Mail al prachtige stukken over boksen, Cassius Clay en Sugar Ray Leonard. Ik herinner me ook een uitspraak over voetbal naar aanleiding van de finale van de Beker der Jaarbeurssteden (later de UEFA Cup, nu de Europa League), tussen Anderlecht en Arsenal in 1970. Na die wedstrijd beweerde Powell dat de spits van Anderlecht, Jan Mulder, een veel betere speler was dan Johan Cruijff. Enige twijfel aan zijn oordeel is dus geboden. Maar ‘Money written all over it’ inzake de kwestie-Messi lijkt me betrouwbaarder dan zijn kijk op spitsen.

De transfer naar Manchester City en zijn oude leermeester Pep Guardiola wordt een raketlancering in fasen. Eerst City in Engeland, en twee jaar daarna het ultieme uitmelken van het merk Messi bij de zusterclub in New York. City's sjeik is bereid meer dan een half miljard euro voor de onderneming uit te trekken. Even duikt er nog een bericht op van een doorgaans goed geïnformeerd Argentijns radiostation dat Messi voor 90 procent bij Barcelona blijft, je denkt: gelukkig - en dan stapt vader Messi weer ergens op de aardbol uit zijn privéjet, een plek die China kansen lijkt te geven.

Barcelona bestaat niet meer in de wereld van Lionel en Jorge Messi. Waar de zoon twintig jaar geleden aan een sprookjesachtige carrière begon, een oeuvre schiep een groot kunstenaar waardig, er en passant een miljard euro aan overhield dankzij onder andere een gul FC Barcelona, doet hij nu alsof de club hem twintig jaar lang heeft dwarsgezeten. De nieuwe coach, Ronald Koeman, hoort in zijn perceptie ook thuis in het rijtje dwarsliggers, want Koeman hoefde zijn vriend Luis Suárez niet meer. Het was onhandig om dat aan Suárez in een telefoongesprek van een minuut te vertellen, maar zó erg was het nou ook weer niet. Leo gedraagt zich als een puber met een miljard in de broekzak.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234