Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Op de valreep van de aanstaande armoede kocht Ronaldo nog gauw een Bugatti Centodieci van 9,5 miljoen euro’

Jan Mulder

Daniel Levy is eigenaar en voorzitter van Tottenham Hotspur, een voetbalclub die dit seizoen in een nieuw stadion speelt dat 1 miljard euro heeft gekost en de Vliegende Schotel wordt genoemd.

Hij staat er zelf voor 4 miljoen pond op de loonlijst en achtte het voor zijn Spurs noodzakelijk een trainer aan te stellen die de laatste jaren, oud en achterhaald, weinig succesvol was, maar vasthoudt aan 15 miljoen pond salaris, een eis die Levy bevestigde in zijn keuze voor Mourinho en hem dan ook snel liet tekenen voordat een andere voorzitter ermee aan de haal ging. Levy betaalt middelmatige spelers als Dele Alli 250.000 pond per week en strijkt uit 'tv-gelden' honderden miljoenen op om trainers van 15 miljoen per jaar te contracteren. Maar hij zit natuurlijk ook met de coronaproblemen. In aangename isolatie zocht de miljardair een verzachting van de vaste lasten van zijn club. Hij deed de overheid het verzoek 20 procent van de lonen van zijn 550 niet-spelende werknemers (terreinknechten, schoonmakers, kantoorpersoneel, stewards, verkeersregelaars, technische staf Stadionverlichting en Stoppenkasten) uit het Noodfonds van de staat voor haar rekening te nemen.

Ik had als secretaris van het Noodfonds, dat met belastinggeld de werkgelegenheid steunt, graag de brief met het antwoord aan Levy geschreven. Jammer, ik heb de functie niet. Maar ik zie wel wat er in de hoofden van de opgejaagde eigenaren en beleidsbepalers in het topvoetbal omgaat: geld, te veel geld, stuitend te veel geld. Na rampen beginnen de reparatiewerkzaamheden altijd aan het verkeerde eind, de belastingbetaler draait ervoor op.

null Beeld

Enkele jaren geleden ging FC Twente wegens financieel wanbeleid bijna failliet. Er moest bezuinigd worden en de eerste daad van de troubleshooter was Annie ontslaan. Annie werkte in de kantine, waar ze zorgde voor de lunch en een prettige sfeer. De spelersgroep liep met haar weg. Spelers van het slechte eerste elftal verdienden jaarlijks gemiddeld 500.000 euro, Annies maandelijkse vergoeding bedroeg 1.000 euro bruto. Het groepje scouts dat mooie, goedkope spelers voor de FC opspoorde en het werk uit clubliefde voor de benzinekosten deed, kreeg een ontslagbrief in de bus. 'Je begrijpt het hopelijk wel. Dag, Herman.'

De Funeste Financiële Maatregel is de trend in de voetbalwereld. Annie en de scouts, belangrijke pijlers van de club, had je moeten behouden, Tottenham had zijn megalomane glitterstadion met kleureffecten op de deurknoppen en boudoirs boven de kleedlokalen met geparfumeerde in Romeinse stijl opgetrokken baden plus twee kapsalons en een filiaaltje van Cessna-privéjets, nooit moeten bouwen. Denk eens aan een gezonde club.

Dichter bij huis heeft RSC Anderlecht aan de spelerskern gevraagd een maand salaris af te staan, anders komt paars-wit in zwaar weer. Toen enkele middenvelders aarzelden, zei Vincent Kompany dat hij alles betaalt. Kompany is een speler. Hij heeft 100 miljoen of meer op de bank, het kan ervanaf. Dit zit toch scheef? Zijn actie is, onbedoeld misschien, toch een dreigement aan het adres van zo'n aarzelende collega zonder een contract van 6 à 7 miljoen, die nu indirect kan worden beticht van een gebrek aan solidariteit?

Het gerucht gaat dat het topvoetbal na de coronacrisis nooit meer zal zijn zoals het was. Geen transfers van 150 miljoen, geen salarissen van een half miljoen per week (Alexis Sánchez, Manchester United), geen lucratieve fluttoernooitjes in Qatar of Saudi-Arabië om de Europese televisiekijkers voor het lapje te houden. De gouden eeuw is voorbij, het verwennen voltooid verleden tijd. Op de valreep van de aanstaande armoede kocht Cristiano Ronaldo vorige week nog gauw een Bugatti Centodieci van 9,5 miljoen euro. De auto trekt in 2,4 seconden op van 0 naar 100 kilometer per uur.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234