Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

ColumnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Vader en moeder leken dolblij met de ineenstorting van de beschaving’

Jan Mulder

De beelden van het EK met een blijvende herinnering zijn bekend: de hartstilstand van Eriksen, de tegenwoordigheid van geest van Kjaer, de boogbal zonder einde van Schick, de blunder van de Spaanse doelman Simón. Maar hebt u ook het kopje van prins George gezien? In het kader van zijn voorbereiding op de troon hadden zijn ouders bedacht dat het goed zou zijn hem mee te nemen naar de achtste finale tussen Engeland en Duitsland. George (7) was lichtelijk overdressed: donkerblauwe blazer, wit overhemd met gesteven boord, stropdas.

De gladiatoren betraden de grasmat van het stadion. Het bijgaande geluid vol wrok van vroegere verliespartijen tegen Duitsland werd tijdens het ‘Deutschlandlied’ uitgebreid met een fluitconcert uit alle vijfenveertigduizend kelen. Het kind wilde naar huis. En toen duurde het nog ruim een uur vóór de eerste goal van de Engelsen viel.

Na dat uur beledigingen aan het adres van de tegenstander scoorde Sterling. Vader en moeder vlogen uit hun zetel omhoog en begonnen wild te dansen, de handen in de lucht. Ook op de andere tribunes brak de hel los. Fans verscheurden elkaar, hoonden met hun onbeschrijfelijk lelijke blote basten het groepje vriendelijke Schlachtenbummler in het belendende vak, kopstootten elkaar van vreugde de tanden uit de kaken, vielen – plaatjes op hun Instagram-account postend – tientallen meters naar beneden, krabbelden jankend van genot weer overeind en krijsten, voor zover dat in hun dronkenschap muzikaal nog te verantwoorden was, het strijdlied ‘Football Is Coming Home’.

Wat schreef Remco Campert ook alweer in zijn gedicht ‘Niet te geloven’ over Nederland in de dagen na de bevrijding? ‘Alles zoop en naaide.’ George zat stil in zijn blazertje. Zijn ouders waren helemaal niet meer tot bedaren te brengen toen Kane een minuut of twee na de eerste tsunami de tweede en winnende goal erin kopte. Alles om hem heen werd nu afgebroken en vader en moeder, troonopvolgers voordat hij ’m zelf kan bestijgen, leken dolblij met de ineenstorting van de beschaving. 7 jaar.

null Beeld ISOPIX
Beeld ISOPIX

Wat heeft George die avond geleerd? Dat Duitsland iets is dat je moet haten, je je op het sportveld onsportief dient te gedragen, je de keurig volgens de regels spelende Kroos uitlacht wanneer die na een levensgevaarlijke tackle aan zijn enkel voelt. De dader, Phillips, kreeg van de slappe scheidsrechter Makkelie geen rode kaart, hetgeen mooi paste in de partijdige sfeer bij de veldslag die George zich een leven lang zal heugen: hij zat midden in een tot leven gebracht schilderij van Pieter Bruegel de Oude vol dagelijkse waanzin van die tijd.

Van de tabloids was niets anders te verwachten dan dat ze, net als de vijfenveertigduizend haatverspreiders van Wembley bij elkaar, na de overwinning de realiteit even kwijt waren, maar ook een krant als The Guardian schreef na een eerbetoon aan de inmiddels onsterfelijke Sterling, Kane, Grealish en de benepen Southgate: ‘The stars of the show at Wembley, though, were the fans.’ Geen woord over de misdragingen tijdens de volksliederen, Makkelie had foutloos gefloten en de tactische dwangbuis van beide trainers verdween in het niets bij de euforie die de natie zo blij had gemaakt.

The Guardian eindigde de recensie met een quote van tv-presentator Gary Lineker: ‘It’s coming Rome.’ De kwartfinale tussen Engeland en Oekraïne vond plaats in Rome. The Daily Mirror kopte de volgende dag: ‘Beer we come’. Ik was supporter van Oekraïne, wie had dat ooit gedacht.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234