Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

Jan Mulder: ‘Verlos de voetbalsport, roei buitenspel met wortel en tak uit’

Marco van Basten neemt elke zondag deel aan de talkshow ‘Rondo’ van Ziggo Sport Nederland. Tegenover hem zit Ruud Gullit, ook zo'n aantrekkelijke persoonlijkheid. Maar het is vooral Marco van Basten die de aandacht trekt. Voor hem op tafel liggen zijn thuis gemaakte aantekeningen en de kleurpotloden die hij gebruikt voor de verschillende aan te snijden onderwerpen van de avond. Marco houdt van het potlood. Verjaardag? ‘Geef me maar een doos Caran d'Ache.’ Van Basten spreekt afgemeten en met humor. Het liefst hoor ik hem over zijn vorige functie, chief officer for global development bij de FIFA. Al zijn voorstellen, bijvoorbeeld een aanpassing van de buitenspelregel, verdwenen in het bureau ernaast en werden nooit meer teruggevonden. ‘Ik stelde wel voor, maar niemand luisterde.’ Van Basten kijkt er zeer vrolijk bij wanneer hij dat zegt. De chief officer was een volstrekt overbodige functie, Marco had in Zwitserland beter een dansschool kunnen openen. FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die hem had aangeworven, vond het fijn dat Marco van Basten in een belendend kantoor zat, mits hij zijn mond hield en slechts de grote Marco van Basten van die onvergetelijke goal in de EK-finale van München uithing.

Na het onvermijdelijke vertrek van de spits - hij kreeg geen bal - besloot Infantino een dagelijks kopje koffie te gaan drinken met een andere beroemdheid. Arsène Wenger werd z'n opvolger als hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling, verantwoordelijk voor de ‘internationale groei van de sport, zowel bij vrouwen als mannen’. Wenger betrok het zinloos onderkomen van zijn voorganger, Infantino ging eropuit en sloot deals met de mensenrechtenschenders van Qatar en onderhandelde met Saudi-Arabische bloedgeldprinsen over lucratieve nieuwe toernooien. Niets scheen veranderd in de top van de FIFA. Tót vorige week.

Wenger vaardigde een bulletin uit waarin hij bekendmaakte dat hij aanpassingen van enkele spelregels had bedacht. Aanpassingen belanden, zoals we van Van Basten vernamen, in de suite ernaast en voordat Infantino terug is van een bezoek aan de dictator van Zimbabwe heeft zijn secretaresse ze in de prullenmand gegooid. Niet nu. Deze keer was er een belangrijk verschil: Wenger had zó'n schitterende naam voor zijn aanpassing van de buitenspelregel bedacht, dat je die gewoon niet bij het huisvuil kon zetten: de daglichtregel.

null Beeld

Het maakte wat mij betreft niet uit wat het inhield, als hij maar door alle bevoegde instanties heen kwam. Hoe de analisten aller landen uit hun zetel omhoog komen na een doelpunt met een geur van buitenspel: ‘Daglichtregel!’ Hoe Twitter explodeert dankzij de bijdragen van Offside Harry en Lisa met het Gestrekt Been: ‘Keigaaf doelpuntje, mensen. Ik zag daglicht tussen Rashford en Alderweireld. Het was een felle streep namiddagzon uit een plotseling openbrekende hemel.’

Poëzie is in de stadions gekomen. Misschien zelfs een gebed uit een gloednieuw testament. ‘Heer, wij smeekten om Uw licht en zie, o wonder: het is buitenspel wanneer je met het hele lichaam, althans de delen waarmee je kunt scoren, achter de laatste verdediger staat. Geen streepje licht tussen de aanvaller en de verdediger? Geen buitenspel.’

Met deze wijziging zou volgens het mondiaal hoofd het ergerlijke millimeter-turen van de VAR nooit meer gebeuren. Helemaal gerustgesteld ben ik nog niet: streepjes daglicht hebben ook een rand. ‘Raakt die rand de laatste verdediger nou wel of niet? De loep er maar even op.’ En daar gaan we weer.

Hoe fraai verwoord Wenger het verschrikkelijke buitenspel ook heeft geattaqueerd, de discussies zullen blijven. Terwijl de oplossing van het probleem zo eenvoudig is: verlos de voetbalsport, roei buitenspel met wortel en tak uit. Voorlopig heten wij de daglichtregel van harte welkom en danken Arsène.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234