Open Venster

‘Je kunt de overbevolking ook op een duurzame manier aanpakken’

Redactie

In Humo van 21 april maakt Midas Dekkers een karikatuur van de overbevolking: ‘Als je geen kinderen neemt, kun je je leven lang verfresten in de gootsteen laten lopen, propjes op straat gooien en je huisvuil ongesorteerd buitenzetten, en nog zul je iedere milieuactivist met kinderen recht in de ogen kunnen kijken.’

Het stoort mij dat Dekkers niet ingaat op hoe je de overbevolking kunt aanpakken op een vreedzame en duurzame manier. Daar zijn oplossingen voor, al gaat het dan wel over de overbevolking in het zuiden. In het boek ‘Drawdown. Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren’ lijst Paul Hawken tachtig voorstellen op om onze broeikasgasuitstoot te verminderen. Onderwijs voor meisjes staat er op zes, gezinsplanning op zeven.

Hoewel overheidsgestuurde gezinsplanning wel degelijk kan werken, zoals in Iran in de jaren 90 of in Bangladesh, is onderwijs voor meisjes even belangrijk om het geboortecijfer te doen dalen. Het is overigens ook een mensenrecht en geschoolde meisjes krijgen niet alleen vier à vijf kinderen minder, ze krijgen hun kinderen ook later, ze zijn zelf gezonder en ze staan sterker in het leven.

Er zijn echter nóg maatregelen nodig om de leefbaarheid van deze planeet voor de mens te garanderen en die veegt Midas Dekkers onder de mat. Weet hij dan niet dat de gemiddelde Amerikaan honderd keer zoveel CO2 uitstoot als de gemiddelde inwoner van Mozambique? Neen, de pil is niet het wondermiddel dat ons van alle problemen kan verlossen. Maar het is natuurlijk veel makkelijker om de schuld van alles wat verkeerd gaat op anderen af te schuiven, zo hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen.

Daarmee trapt hij in de val waar menige ‘ecorealist’ in trapt. Anderen zijn het probleem, dus anderen moeten of zullen het wel oplossen. Die struisvogelredenering gaat echter gepaard met een houding die nog niet veel problemen heeft opgelost, helaas. Hoe schadelijk de overbevolking ook is, ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen - en liefst geen verf in de gootsteen kieperen.

Koen Develter, Roeselare.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234