null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘Je moet de richtingaanwijzers gebruiken vóór je van richting verandert’

Lezersbrief

In Humo 4225 beweert lezer Michel Cielen dat men het gebruik van de richtingaanwijzers moet automatiseren. Eerst dit: art. 13 van de Wegcode stelt: ‘Alvorens een manoeuvre of een beweging uit te voeren die een zijdelingse verplaatsing vereist of een wijziging van richting veroorzaakt, moet de bestuurder zijn voornemen tijdig genoeg kenbaar maken met de richtingaanwijzers. Deze aanduiding moet ophouden zodra de zijdelingse verplaatsing of de wijziging van richting uitgevoerd is.’ Het gebruik van de richtingaanwijzers is dus verplicht bij elke zijdelingse verplaatsing, zelfs wanneer geen enkele andere weggebruiker in de buurt is en het manoeuvre dus niemand kan hinderen.

Wat meneer Cielen voorstelt wordt nu al door een aantal automobilisten gedaan: bij het uitvoeren van een manoeuvre nemen zij tijdens het draaien van hun stuurwiel de richtingaanwijzershendel mee om zo de indruk te wekken dat zij hun richtingsaanwijzer gebruiken zoals de wegcode het voorschrijft. Zowel wat meneer Cielen voorstelt evenals wat de ‘meedraaiers’ doen, creëert gevaarlijke toestanden voor andere weggebruikers (auto’s, voetgangers, fietsers...). De andere weggebruikers worden bij deze niet gewaarschuwd voor het manoeuvre, maar worden voor een voldongen feit gesteld met soms ernstige gevolgen.

Slechter is het nog gesteld met autobestuurders die te lui zijn om de richtingaanwijzershendel te gebruiken. Iedereen kent dit voorbeeld, je wilt op een rotonde invoegen en moet maar gokken of sommigen de rotonde voor je afslag zullen verlaten of een afslag verder zullen nemen: gewoon asociaal in tijden van sociale media. Want laat het duidelijk wezen: zich in het verkeer begeven is ook ‘communiceren’ met de andere weggebruikers, het correct gebruiken van de richtingaanwijzers is er één van.

Ludo Decock, Hooglede.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234