Paus Franciscus. Beeld Photo News
Paus Franciscus.Beeld Photo News

Open Venster

‘Je onderhoudt op eigen risico contacten met een priester, want je kunt niet rekenen op justitie’

Lezersbrief

In 1870 heeft de paus tijdens het eerste Vaticaans concilie beslist dat hij ‘op grond van de goddelijke bijstand’ onfeilbaar is. 151 jaar later oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de paus niet kan worden aangeklaagd omdat het Vaticaan een soevereine staat is. Daarmee bevestigt het wat Belgische rechtbanken al eerder hadden besloten in de zaak van 24 Belgen, Nederlanders en Fransen die in hun kindertijd het slachtoffer werden van misbruik in de kerk, en de uitspraak is bindend in de hele Europese Unie.

Dat betekent dat je op eigen risico contacten onderhoudt met een priester of met de katholieke structuren, want je kunt niet rekenen op de landelijke noch op de Europese justitie als er iets misgaat.

Waar haalt de persoon die zich onfeilbaar noemt, het recht vandaan dat hij niet ondervraagd of berecht kan worden als misdaden door leden van zijn bende in andere landen zijn gepleegd? ‘Ex sese, uit zichzelf,’ zal het antwoord zijn, zoals in 1870. En heel Europa knikt van ja.

De uitspraak heeft ook gevolgen voor vrouwen die zich gediscrimineerd voelen door de katholieke kerk. In zijn apostolische brief ‘Ordinatio sacerdotalis’ van 22 mei 1994 maakte paus Johannes Paulus II duidelijk ‘dat de Kerk geen enkele volmacht heeft om vrouwen de priesterwijding toe te dienen’. Dat is voortaan niet langer een strafbaar feit in Europa, aangezien vrouwen er geen verweer tegen hebben.

Rik Devillé, in naam van Mensenrechten in de Kerk, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234