null Beeld Wim Van Cappellen
Beeld Wim Van Cappellen

Open Venster

‘Je voelt bij alle partijen de stress en de angst voor de verkiezingen in 2024’

Lezersbrief

De scherpe analyse van Geert Noels in Humo 4271 bevat veel waarheden. Vooreerst over het financiële beleid van de regering-De Croo: er is een enorm begrotingstekort, van 25 tot 30 miljard euro, en een oplopende staatsschuld. Met uitzondering van staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) lijkt niemand zich daar iets van aan te trekken.

De coronacrisis was een alibi, maar de tekorten in 2022, 2023 en 2024 zijn niet te wijten aan corona. Men blijft maar geld uitdelen en de tekorten stapelen zich op. Vivaldi is ontstaan na een vete en een veto van Open VLD tegen de NV-A. Nu moet ze regeren met linkse partijen als Groen, Ecolo, Vooruit en de PS, die een Sinterklaaspolitiek hanteren. Ideologisch gezien zijn er een links en een centrumrechts blok die continu botsen met elkaar.

Vivaldi is bovendien gestart met een uiterst vaag regeringsakkoord: voor veel beloften zijn er geen inkomsten. Het wondermiddel is de tewerkstellingsgraad van 80 procent, maar dat cijfer zal nooit gehaald worden. Daarvoor is tewerkstelling in Brussel en Wallonië te laag. Je voelt bij alle partijen de stress en de angst voor de verkiezingen in 2024. Geen enkele partij wil nog grote toegevingen doen, maar allemaal delen ze geld uit dat er niet is. De gevolgen zijn voor later.

Daarnaast is er het beleid van de Europese Centrale Bank. Voor veel mensen, zeker ouderen en gepensioneerden, is het spaarboekje een soort levensverzekering. De rente was een mooie en vaak noodzakelijke aanvulling op het kleine pensioen.

De miljarden euro’s op de spaarboekjes waren al lang een doorn in het oog van de ECB. De spaarder moest gestraft worden met een nulrente en zelfs een negatief rentebeleid . Zij steunt daarmee het grootkapitaal, ze stimuleert de mentaliteit dat lenen gratis is en redt landen met een grote staatsschuld. De inflatie is daardoor enorm gestegen. Eindelijk is de ECB tot het inzicht gekomen dat de rente omhoog moet, maar het is veel te laat.

Paul Bauwens, Sijsele.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234