null Beeld Saskia Vanderstichele
Beeld Saskia Vanderstichele

humoOpen Venster

‘Jean-Marie Dedecker verkondigt pertinente waarheden, doorspekt met flagrante onwaarheden’

Lezersbrief

In Humo 4276 wordt burgemeester Jean-Marie DeDecker uitgebreid geïnterviewd. Dat de droge zomer de horeca aan de kust geen windeieren heeft gelegd, is makkelijk te begrijpen. De hitte is er een stuk draaglijker door de zeebries. Het binnenland wordt door de ruimtelijke ordening een stenen woestijn. Wie in de stad in een flat op de zevende verdieping woont, komt aan de kust verkoeling zoeken.

In het interview verkondigt Dedecker pertinente waarheden, doorspekt met flagrante onwaarheden, minimaliseringen, ontkenningen en desinformatie. Wat hij bijvoorbeeld niet zegt, is dat de prijs van het drinkwater zal verdubbelen als we zeewater moeten ontzilten, zelfs als er subsidies (dus belastinggeld) voor worden toegekend. Zijn pleidooi voor waterspaarbekkens en een waterbeleid hoor ik al sedert de hete zomer van 1976.

Voorts is het fundamenteel onwaar dat volgens de wetenschap slechts 4 percent procent van de CO2-uitstoot afkomstig is van de mens, en de rest van de natuur. Die bewering klopt alleen als met ‘de natuur’ fossiele brandstoffen en hout worden bedoeld, die de mens opstookt.

Dat de overstromingen in de Vesdervallei deels veroorzaakt werden door een menselijke fout, is al eerder geopperd. Maar tezelfdertijd vielen in Duitsland nog meer doden en werden nog meer verwoestingen aangericht, zonder dat er een stuwdam dagen te laat was geopend.

Ik zou ook niet te veel lachen met de Club van Rome. President Joe Biden is in Saudi-Arabië beleefd gaan vragen of ze de productie wilden verhogen. Dat gebeurde op bescheiden schaal, maar blijkbaar zitten we stilaan aan het maximum. Het feit dat men tot zelfs in het oerwoud van Centraal-Afrika boringen zou toestaan, wijst daar ook op.

Ten slotte is het juist dat de klimaatverandering iets van alle tijden is door kleine wijzigingen in de baan van de aarde rond de zon. Alleen loopt die over periodes van minimaal 11.000 jaar tot 400.000 jaar, en niet over een periode van 40 jaar met 2,5 graad opwarming zoals nu.

Marcel Dierick, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234