heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

‘Joe Biden, de Joden, de Russen, Elio Di Rupo, Hillary Clinton: allemaal vermeende pedofielen’

Heleen Debruyne

‘Ja, kijk, die verkiezingen waren écht fake!’ Twee jongens van een jaar of 25 zitten op de trein over een smartphone gebogen – af en toe laten ze hun masker zakken om een slokje bier te nemen. Mijn lief en ik kunnen het niet laten, we willen weten waarom ze dat denken. ‘Hier, het bewijs.’ De ene draait het scherm van zijn telefoon allervriendelijkst naar ons toe en laat een filmpje zien: een boze Trumpiaan zegt dat ze hem niet in het tellokaal binnenlaten. Dat het een strategie van Trump is, verwarring zaaien over het kiesproces, zeggen we. ‘Sowieso is alles beter dan Joe Biden. Dat is een gore pedofiel!’ Dat brokje fake news is nieuw voor ons. Waarom ze dát dan weer denken, vragen we. Ze hebben het op Facebook gezien.

Behulpzaam zoeken ze het artikel voor ons op. ‘Oei, het is weg!’ Ze kunnen het belasterende nieuws nergens meer vinden. ‘Er waren echt foto’s!’ zegt de andere. ‘Van Biden die een heel jong meisje aan het betasten is.’ Je tegenstanders afschilderen als pedofiel, een lage truc zo oud als de straat. Erg effectief: kinderen schenden is voor het grote publiek moreel het laagste van het laagste. De Joden, de Russen, Elio Di Rupo, Hillary Clinton: allemaal vermeende pedofielen. ‘Dat zegt niets. Ik kan een foto van jullie nemen en zo bewerken dat het lijkt alsof jullie een verliefd stel zijn,’ zegt mijn lief. De jongens staren ons aan. Ik wind me een beetje op. ‘En van Trump is het bewezen dat hij neerbuigend doet over vrouwen. Er zijn zelfs vrouwen die hem een proces hebben aangedaan voor verkrachting.’ Glazig kijken ze terug. Dat wisten ze niet. We blijven aan de praat.

De ene jongen werkt in de horeca, nu dus niet meer. ‘Ik ken nu eens echt níémand van mijn leeftijd die last heeft gehad van corona,’ zegt hij. ‘En dan moeten wij thuiszitten. Dat is toch vreemd?’ Dat spreken we niet tegen: het is ongezien dat we jonge mensen vragen hun levens voor onbepaalde duur op te schorten voor een virus dat hen nauwelijks treft. Dat ze een beetje morren, verbaast me niet. Voorts zijn deze complotdenkers lieve, verwende jongens. De barman woont gelukkig nog thuis, het verloren loon is voor hem geen onoverkomelijk probleem. Elke week doet zijn moeder de was.

Ik kan het niet laten en kom nog even terug op Joe Biden en zijn vermeende pedofilie. ‘Vinden jullie het niet gek dat die foto’s verwijderd zijn? En dat de echte kranten het nieuws niet opgepikt hebben?’ ‘De staat bepaalt veel van wat er in de pers terechtkomt!’ zegt de ene behulpzaam. Waar moeten we beginnen? Hoe uit te leggen dat de echte media ook fouten maken, maar dat zij wel een journalistieke ethiek hebben, en factcheckers op hun loonlijst hebben staan? En dat er op sociale media geen controle is? We geven het op. Misschien moeten redacties die jongens uitnodigen om te komen kijken. Ze zitten nu toch thuis.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234