null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Jonge kinderen moeten nu opdraaien voor een falend coronabeleid’

Lezersbrief

Ik ben zeer ontstemd dat jonge kinderen nu moeten opdraaien voor een falend coronabeleid. Waar zijn de proactieve speekseltests? Waar is de performante contacttracing? Het dragen van een mondmasker heeft een negatieve impact op het mentaal welzijn, de taalontwikkeling en de concentratie van jonge kinderen. Het is trouwens twijfelachtig of dit zal leiden tot minder besmettingen: zelfs veel volwassenen kunnen hun mondmasker niet een hele dag correct dragen. Het beleid mag dus niet rusten op de schoudertjes van onze kinderen, zelfs geen klein beetje!

Vaccinatie heeft ons voor veel erger behoed, maar is uiteindelijk slechts symptoombestrijding, een pleister op een etterende wonde. Wat we nodig hebben, is genoeg financiële en logistieke steun voor huisartsen en ziekenhuizen, zodat ze zich kunnen organiseren en hun personeel opleiden om op een flexibele manier gezondheidscrisissen te kunnen opvangen.

Daarnaast hebben we ook nood aan een robuust gezondheidsbeleid dat niet alleen inzet op het genezen van ziekten, maar op het voorkomen ervan, over alle ministeriële departementen heen. Zo zou de aanleg van veilige fietspaden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat we meer bewegen en ook minder vervuiling creëren. Dat heeft dan weer een gunstig effect op onze gezondheid.

Zo zijn er veel voorbeelden te geven, denk aan minder pesticiden, meer biodiversiteit ter voorkoming van nieuwe pandemieën... Onze beleidsmakers proberen al bijna twee jaar een crisis te bedwingen met kortetermijnoplossingen. Tijd voor een langetermijnaanpak die de beleidsdomeinen overstijgt.

Kim De Jonghe, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234