null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Jongeren houden zich massaal aan de regels en offeren de beste jaren van hun leven op’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op de bijdrage van Riet Lugghe en Gino Dermaut van donderdag 29 oktober (‘Jongeren die zich niet aan de regels houden, moeten harder gestraft worden’). Wij, jongeren, zijn niet de asociale jongeren die u van ons maakt. Wij houden ons massaal aan de regels, terwijl wij inzien dat de logica totaal ontbreekt. Wij offeren, in tegenstelling tot uzelf, wél de beste jaren van ons leven op.

U wilt ons harder straffen als wij ons niet aan de regels houden? U moest zich schamen. Niet alleen zijn wij het die binnenkort uw pensioentje zullen moeten ophoesten, niet alleen zijn wij het die ons klimaat moeten redden omdat u het verpestte, niet alleen zijn wij het die u moeten uitleggen dat racisme en seksisme niet meer van deze tijden zijn; nee, wij doen nog zoveel meer.

Wij studeren dapper door voor een toekomst die er morgen misschien niet meer is. Wij zijn met 75.000 gaan betogen voor een beter klimaat, maar ons negeren is natuurlijk makkelijker dan te luisteren. Er werden witte marsen georganiseerd tegen geweld op vrouwen en voor een betere bescherming. Er waren de antiracismemarsen, de wake voor Sanda Dia en nog zoveel meer. Wij organiseren ons, wij luisteren naar elkaar, wij zorgen voor elkaar en wij leren elkaar omgaan met de hypercomplexe wereld van vandaag.

De jongeren die u zo graag harder gestraft ziet, die zijn dat al. Zij zijn niet zoals de gemiddelde covidpatiënt al aan hun derde leeftijd begonnen. Zij hebben niet zoals de gemiddelde risicopatiënten van 50+ al een heel leven uitgebouwd. Zij doorstaan deze crisis ook niet vanuit hun eigen huis, maar bijna altijd vanuit een gedeelde plek.

Onze generatie moet maar geven en geven. Wij geven om het klimaat. Wij geven om cultuur, de onze en de andere. Wij geven om kennis en kunde, stiekem leren wij nog graag. Wij geven om de ouderen, en wie zijn grootouders nog heeft, draagt hen echt wel op handen. Wij geven om onze toekomst, zelfs al is dat er één zonder pensioenen, privacy of zekerheid. Sommigen onder ons geven zelfs zoveel om onze toekomst dat zij besloten om geen kinderen te hebben.

Wij, wij zijn de generatie van de crisis, de generatie van voortdoen en positief blijven. Wij hebben geen vooruitzichten als we ze zelf niet maken. U, u als boomer die ons gestraft wilt zien, u hebt alles al gehad en liet niks voor ons over. De welvaartsstaat en de sociale zekerheid die onze grootouders hielpen opbouwen, zoog u helemaal leeg. Waar onze grootouders een generatie teruggaven aan de wereld, ging u lopen met een voetafdruk van drie planeten per persoon.

De nieuwe maatregelen sluiten mijn generatie op tot en met minstens januari. U geeft ons geen enkel perspectief en toch staat u daar klaar om ons met de stok te slaan. U wilt ons gestraft zien, weet dan dat als u ons straft, u zich uw eigen toekomst ontneemt. Wij, jongeren, wij hebben geen enkele reden om uw gekke spel te blijven meespelen. Ook wij hebben levenslust, ook wij hebben een raison d’être, wij zijn namelijk de vernieuwing en u bent het oude. Wij willen verandering en u houdt het tegen.

Dus een goeie raad van zo’n jongere: laat ons doen, wij redden u sowieso al en wij zijn crisissen ondertussen al gewend. Vraagt u zich maar af wat u nu eigenlijk voor ons gaat doen, want op het einde van de rit zijn wij het die u een toekomst bieden en niet omgekeerd.

Aimé Schrauwen, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234