Marc Didden Beeld Humo
Marc DiddenBeeld Humo

Kameel

Marc Didden

Als men een paard zou laten ontwerpen door een adviescommissie, kwam daar ongetwijfeld een kameel uit voort. Dat is algemeen bekend. Toch zijn adviescommissies, zeker in de wereld van de kunst en cultuur, een noodzakelijk kwaad. Het beetje gemeenschapsgeld dat onze overheid opzijlegt als steun aan kunstenaars moet immers op gelijkmatige en vooral rechtvaardige wijze verdeeld worden onder alle makers die op zoek zijn naar de middelen die nu eenmaal nodig zijn om de wonderlijke cultuurmolen in een klein land draaiende te houden.

Veel van die makers zijn gevoelige, gedreven, warmhartige en creatieve mensen, neem dat van mij aan. Hun lot ligt in de handen van talrijke commissieleden die, laten we hopen, even gevoelige, gedreven, warmhartige of creatieve lieden zijn als de aanvragers over wie ze moeten beslissen.

Dat er dezer dagen voelbaar angst en onzekerheid in Toneelland is binnengeslopen, valt te betreuren en had door beter overleg vermeden kunnen worden.

De toekomst van menige hardwerkende theatermaker wordt op dit moment bezwaard door een kafkaiaans aandoende donderwolk die eigenlijk alleen een wat uit de hand gelopen dossierkwestie is. Los die papieren problemen a.u.b. op en laat die kunstenaars vliegen, vrij als de vogels. Of laat hen lopen, zoals de kudde schapen die op verzoek van FC Bergman vorige maand een tijdlang de planken van de mooie Antwerpse Bourlaschouwburg afgraasde.

Ik hoor dat wat er daar nu administratief misgaat mede te danken hebben aan een voormalige voorzitter van Toneelhuis. Het is een man die zichzelf op zijn site omschrijft als een ‘kunstexpert’ en hij is dat wellicht ook. In zekere zin.

Net zoals men een drenkeling, ook in zekere zin, een ‘waterexpert’ zou kunnen noemen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234