null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Kanye West is bipolair en ik ook. Het is tijd om het stigma te slopen’

Nu Kanye West al een tijdje volop in de belangstelling staat vanwege zijn bizarre gedrag, is dit het moment om het stigma rond psychische problemen te slopen. Net zoals Kanye West heb ik ook een bipolaire stoornis. Kort uitgelegd wil dat zeggen dat mijn stemmingen soms schommelen van euforisch naar depressief, met gelukkig ook vele stabiele jaren waarin ik functioneer zoals iedereen. In een euforische of manische fase maken mijn hersenen te veel serotonine en dopamine aan waardoor mijn gedrag verandert. Ik slaap maar een paar uur en ben heel druk en uitgelaten, een wervelwind. Maar ook mijn ego zwelt serieus aan. Ik ben plots heel vlot in het leggen van sociale contacten en tegenover mijn omgeving ben ik cru. ‘De lieve Tom is weg,’ zegt mijn beste vriend dan.

Ik zit vol fantastische ideeën, het één wat minder realistisch dan het andere, die ik met iedereen wil delen. Net zoals bij Kanye West, maar dan gelukkig niet met de aandacht van de hele wereld. Velen denken dat hij het zichzelf aandoet, maar mensen kiezen niet voor een bipolaire stoornis. Het lukt mij nu wel al jaren om mijn bipolaire stoornis onder controle te krijgen omdat ik mijn levensstijl heb aangepast: ik neem trouw mijn medicatie, drink geen alcohol, heb een goed dag-nachtritme, beweeg voldoende… Daardoor heb ik nu al jaren een tevreden leven met een voltijdse baan, hobby’s, een leuke bende vrienden en een mooie band met mijn zus.

En toch ben ik vorig jaar hypomaan geworden door een aanslepend conflict met een collega. Een hypomane fase gaat een manie vooraf en als je op tijd ingrijpt, gaat de storm na een week weer liggen. Extreme stress vertaalt zich bij mij in een hypomane fase, met dezelfde kenmerken als een manie maar gelukkig minder intens. Helaas kun je soms niet weglopen van extreme stress, zoals bij het overlijden van één van mijn beste vrienden. Maar door veel zelfinzicht en ziekte-inzicht laat ik dan al de alarmbellen afgaan. Ik contacteer mijn psychiater, huisarts, sommige vrienden en mijn zus.

Dit steunend netwerk rond mij is essentieel. Ik wens Kanye West van harte ook zo’n omgeving toe! Voor mensen met een bipolaire stoornis of depressie en hun naasten is er in Vlaanderen Ups & Downs vzw, een vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis of depressie en hun omgeving.

Tom Van den Abeele, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234