null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

humoOpen Venster

‘Katten die je niet castreert, overlijden vroeger’

Lezersbrief

Ik lees de columns van Heleen Debruyne graag, maar haar stukje ‘Op zoek naar zaad’ (Humo 4304) doet mij in de pen kruipen.

Alsjeblieft, laat je kat zo snel mogelijk steriliseren. Je beweegredenen om het niet te doen – de kat haar vermeende ‘seksualiteitsbeleving’ – is goed bedoeld, maar is een typisch voorbeeld van antropomorfisme waar veel huisdieren slachtoffer van zijn.

Niet-gecastreerde katers en poezen (zo heet de ingreep ook bij poezen) hebben veel meer kans op vroegtijdig overlijden door ziektes, ontstoken vechtwonden en verkeersongelukken. Poezen die niet vroeg zijn gesteriliseerd, hebben meer kans op mammatumoren, ontstoken baarmoeders en cysten op de eileiders. Bovendien is de krolsheid, die tweewekelijks terugkeert als de poes niet gedekt is, geen pretje voor de kat, maar veeleer een bron van stress en frustratie.

En wat gebeurt er met haar kleintjes? Die bezorg je vast een goede thuis, maar wat met de generaties daarna? Loop eens een seizoen mee met Trap-Neuter-Return-vrijwilligers. Beleef hun avonturen met honderden ongewenste kittens en katten, katten die creperen aan fiv (te vergelijken met hiv), overreden worden of dagen gewond rondlopen, terechtkomen bij dierenhoarders of in laboratoria. Sterilisatie is inderdaad wettelijk verplicht, en daar zijn goede redenen voor.

Je hebt het beste met je katjes voor. Behoor jij tot de grote groep mensen die het etensbakje naast het waterbakje zetten, en het liefst de kattenbak er nog vlak naast? Die voor twee katten slechts één kattenbak hebben staan? Die katten geregeld oppakken? Die geloven dat katten straffen, meestal met de plantenspuit, helpt tegen ongewenst gedrag? Die katten maar één of twee voedermomenten per dag geven? Die een opgeheven pootje schattig vinden en niet weten wat het betekent, namelijk een signaal van stress?

Het zijn allemaal dingen die tegen de katse natuur ingaan. Als je je inleest, kun je al heel wat meer doen om je katten een leven te geven dat niet haaks staat op hun natuur, en hun zo weinig mogelijk stress bezorgt. De meeste oplossingen kosten geen moeite. Dan hoef je je geen zorgen te maken over hun ‘beleving van hun seksualiteit’, wat katten overigens niet kennen. Lieve Heleen, ik hoop dat ik je een beetje inzicht in de kattennatuur heb verschaft. En ik hoop dat je poes veilig en wel is thuisgekomen.

Gitte Deré, Schoten.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234