De kerncentrale van Tihange in Hoei. Beeld Photo News
De kerncentrale van Tihange in Hoei.Beeld Photo News

‘Kernenergie, duurzaam? Die technologische mooipraterij hebben we 50 jaar geleden al gehoord’

Lezersbrief

Het interview met Jan Leen Kloosterman, hoogleraar kernreactorfysica aan de TU Delft, in Humo 4254 heeft me een behoorlijke schok gegeven. Ik dacht dat we kernenergie jaren geleden hadden afgezworen, om goede redenen die vandaag nog altijd gelden. Maar nu wordt ons gezegd dat we de klimaatopwarming niet meer kunnen afremmen tenzíj we opnieuw veel meer kernenergie gaan produceren.

Kloosterman wil ons doen geloven dat dat ‘duurzaam’ is. De gevaren voor werknemers en omwonenden zouden miniem zijn. (Ook voor de mensen die vergiftigd worden door afval van uraniummijnen?) Het kernafvalprobleem zou wel opgelost worden. (Vóór er nieuwe reactoren gebouwd worden?) Zonder deze extra energie zou de wereldbevolking honger en dorst lijden. (Echt? Of gaat het er eigenlijk om dat de Heilige Groei niet mag worden afgeremd?) Enzovoort. Velen onder ons hebben het allemaal vijftig jaar geleden al gehoord. Wij weten intussen wat die technologische mooipraterij eigenlijk waard is. Mij heeft Kloosterman niet kunnen overtuigen.

En als de kernuitstap tot schaarste leidt, hoeft dat geen ramp te zijn. Zolang de beschikbare energie dan maar verstandig en eerlijk verdeeld wordt, dus niet volgens vrijemarktmechanismen. Misschien zal de industrie dan ook eens wat minder nutteloze prullen produceren.

Marc David, Antwerpen

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234