Open Venster

‘Kies voor biologisch in plaats van voor een geboetseerde appel’

In een lezersbrief in Humo 4156 wordt het gebruik van pesticiden door de organisatie Phytofar wel heel eenzijdig verdedigd als ‘normale praktijken’, wat totaal niet het geval is.

Onze tuin grenst aan een landbouwperceel en de regels qua gebruik van pesticiden houden niet of nauwelijks rekening met burgers. Zo is de minimale spuitvrije bufferzone slechts één meter voor neerwaarts gerichte bespuitingen en amper 3 meter bij fruitplantages.

In Vlaanderen gelden er geen beperkingen wat betreft het tijdstip waarop bespuitingen mogen uitgevoerd worden, de redenering hierachter is dat ze moeten kunnen uitgevoerd worden op het meest gunstige tijdstip. Dat land- en tuinbouwers rekening houden met de omwonenden is een illusie. Zo moeten wij op een zomerse avond soms uit de tuin vluchten om de penetrante stank van pesticiden te ontlopen. Die ‘blijf in u kot, laat de landbouwers hun werk doen’ klinkt wel heel eenzijdig en arrogant.

Als burger heb je amper rechten en kan je onmogelijk het naleven van hun voorschriften (drift reducerende spuittechnieken, gebruik gewasbeschermingsmiddelen, spuitboomhoogte...) controleren. Je wordt overvallen en moet binnen kruipen, je dag is om zeep en de stank blijft heel lang hangen. Ik adviseer iedereen die hiermee wordt geconfronteerd om eventueel snel een video te maken, de milieupolitie te bellen en de nodige vaststellingen te laten maken. Als je echt voor gezonde groenten en fruit wil gaan, kies dan voor biologisch in plaats van een geboetseerde appel die ettelijke spuitbeurten heeft ondergaan.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234