- Beeld Wilhelm Westergren/ Red Bull Content Pool
-Beeld Wilhelm Westergren/ Red Bull Content Pool

Open Venster

‘Kinderen met een spelconsole scoren na vier maanden slechter op lezen en schrijven dan kinderen zonder’

Met stijgende verbazing heb ik het artikel over games in Humo 4183 gelezen. Ik ben al flink gevorderd in het boek ‘Digitale dementie’ van Manfred Spitzer uit 2013 en die schrijft in dat boek net het omgekeerde van wat Chris Ferguson, Stefan Schevelier en Shawn Green in het artikel beweren.

Zo zegt Chris Ferguson dat er geen enkel bewijs is dat gamen tot slechtere studieresultaten leidt. Een onderzoek wees nochtans al uit dat kinderen die een spelconsole hadden, na vier maanden al significant slechter scoorden op lezen en schrijven dan kinderen zonder spelconsole.

Stefan Schevelier is van mening dat iedereen het onderscheid kan maken tussen fictie en realiteit. Dat bijzonder veel mensen al hebben meegemaakt dat hun kind bang was na één of andere film met enge toestanden te hebben gezien, gaat duidelijk aan hem voorbij. Maar ook bij volwassenen is uit een onderzoek gebleken dat ze na het spelen van een geweldspel (tijdelijk) minder empathisch zijn dan wie geen geweldspel of -film heeft gezien.

Wat Green beschouwt als iets positiefs, namelijk dat gamers visuele contrasten beter waarnemen en beter op details scherpstellen, beschouwt Spitzer als een aandachtsstoornis en een gebrek aan focus op wat echt telt.

Ik hoop dat en een volgend artikel ook wetenschappers aan het woord komen die zelf niet gamen, want ik heb de indruk dat elke deskundige zijn eigen mening bevestigd ziet in de onderzoeksresultaten. Misschien is het zoals met alcohol: de dronkaard zal steevast de positieve effecten van drank vermelden, de geheelonthouder steevast de negatieve.

Koen Develter, Roeselare.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234