.Beeld © belga

Open Venster

‘Kinderen zitten uitgehongerd en volledig in de war op de bus’

Open brief aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken:

Mevrouw de minister, U denkt nu wellicht: oef, de storm is gaan liggen. Er komt extra budget voor busvervoer en kinderen van het lager buitengewoon onderwijs mogen terug door dezelfde bus worden opgehaald als kinderen uit het middelbaar buitengewoon onderwijs. Crisis gepasseerd. Over naar de orde van de dag. 

Kinderen plassen in hun broek op uw bussen. Kinderen zitten uitgehongerd en volledig in de war op de bus. Weet, mevrouw de minister, dat ouders het hier niet bij laten. Ik verwijs graag naar een initiatief van enkele ouders die een petitie opstartten, die intussen al 3.500 keer werd ondertekend. Ik citeer: ‘Mijn kind wordt om 6 uur opgehaald en komt thuis om 18.30 uur, en dat voor een rit van 15 km.’ ‘Opstappen om 6.09 uur en thuis om 18.20 uur, voor een rit van 19 km.’ Dat zijn maar enkele voorbeelden, maar we hebben er nog veel meer gekregen die hallucinant zijn.

Ik moet u zeggen, mevrouw de minister, dat de morele verontwaardiging bij mij zo hoog zit, dat ik dat wat te gemakkelijk vind. Gaat u niet te snel voorbij aan het gegeven dat het probleem al meer dan twintig jaar aansleept? En dat er sindsdien weinig structurele oplossingen aangereikt zijn? Dat de bussen in bijzonder slechte staat zijn? Dat er te weinig chauffeurs zijn en ze vaak niet weten hoe ze met personen met een handicap moeten omgaan? Gaat u niet te snel voorbij aan het gegeven dat er vóór de start van het schooljaar al aan de alarmbel werd getrokken? Neemt u uw verantwoordelijkheid als minister niet te licht op? 

Wij willen wij u ervan bewust maken dat er dringend naar een oplossing gezocht moet worden. Het welzijn van onze kinderen komt in het gedrang. Ze zijn veel te lang onderweg en kunnen problemen krijgen bij het leren en in hun mentale welzijn. Net deze kinderen zijn met een reden naar het buitengewoon onderwijs gegaan: het gewone onderwijs is voor hen geen optie. De prikkels die zij ervaren, worden in het buitengewoon onderwijs gekanaliseerd, waardoor er rust komt in hun hoofd. Zo kunnen zij net als alle andere kinderen en jongeren studeren en gelukkig opgroeien.

Het zou u sieren mocht u die en andere ouders ontvangen of publiekelijk uw excuses aanbieden. Neem uw politieke verantwoordelijkheid. Het zou u sieren mocht u eindelijk iets aan de structurele problemen doen. Géén onderzoek meer. Géén pilootprojecten. Actie. Nu.

Dries Fonteyn, algemeen coördinator vzw STAN, Trefpunt Verstandelijke Handicap, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234