brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

columnHerman Brusselmans

‘Koningin Fabiola zwenkte ooit met een stuk in haar kloten de gracht in, waardoor haar coiffure achterstevoren kwam te staan’

Herman Brusselmans

In de Belgische koninklijke familie heerst de traditie dat de leden ervan in hun jonge jaren een militaire opleiding krijgen. Koningin Fabiola, bijvoorbeeld, werd dankzij een dergelijke training een gerespecteerd lid van de Bereden Politie. Op haar Harley-Davidson was ze aanwezig bij defilés, herdenkingen en feestelijkheden. Soms reed ze zonder helm, wat dankzij haar kapsel niemand opviel. Ze is slechts één keer gevallen, toen ze met een stuk in haar kloten in de sloot zwenkte, en inderdaad, ook die keer droeg ze geen helm, waardoor, te wijten aan de val, haar coiffure achterstevoren kwam te staan.

Koning Albert op zijn beurt was zeecommandant, ja zelfs vice-admiraal, en had de leiding over het schip Koningin Emma, waarmee hij naar verre zeeën voer. Op zekere dag vergiste hij zich van route en de Koningin Emma kwam niet in de Atlantische Oceaan terecht, zoals de bedoeling was, maar in de Durme, ter hoogte van Hamme, mijn geboortedorp. De hele gemeente kwam kijken naar de enorme boot die in onze rivier was neergestreken, en ik herinner me hoe ik, als 9-jarig knaapje, zwaaide naar de toenmalige prins, maar die eikel zwaaide niet terug.

Dan had je koning Boudewijn. Die was niet zo dol op het leger, en stelde voor dat hij in plaats van een militaire opleiding een snit-en-naadcursus zou volgen. Z'n vader, koning Leopold III, zelf een ijzervreter eerste klas, wuifde Boudewijns voorkeur terzijde, en stuurde hem linea recta naar de kazerne, waar Boudewijn meteen de graad van luitenant-kolonel kreeg, en aan het hoofd van een bataljon in de Congo moest gaan vechten. Z'n bevelen waren zo verwarrend dat z'n manschappen per ongeluk 294 zwarte bosmensen doodschoten en 104 vrouwen verkrachtten. Waarna Boudewijn tegen het stamhoofd, N'Bongo Buli, stamelde: ‘Excusez-nous, monsieur, et au revoir.’ Om van hem af te zijn, promoveerde men hem tot luitenant-generaal, en mocht hij alleen nog in legeruniform opdraven bij z'n eigen verjaardag en die van de Onbekende Soldaat, waarbij hij met de degen aan z'n zijde een bloemenkrans op een monument pleurde.

null Beeld

De huidige koning, Filip, zocht het eerder in de luchtmacht. Over hem wordt altijd smalend gezegd dat hij niet van de slimsten is, maar hij behaalde toch maar mooi het brevet van F-16-piloot. Filip was gek op z'n F-16, hij zou er dagelijks mee gevlogen hebben als dat kreng niet zoveel kerosine slurpte en de staat handenvol geld kostte. Het brevet werd Filip op een bepaald moment ontnomen, toen hij betrapt werd bij het gebruik van de F-16, met Mathilde in de passagiersstoel, om in Schaarbeek in de Delhaize boodschappen te gaan doen.

De broer van Filip, prins Laurent, meldde aan de legerleiding dat hij graag schietinstructeur zou worden, bij voorkeur met de bazooka. Men liet hem een test doen, en met z'n eerste schot hielp hij de helft van de kazerne in Peutie om zeep, en met z'n tweede schot legde hij de andere helft in de as. Hij schrok er zelf zodanig van dat hij de bazooka terzijde legde, en vroeg of hij de rekruten les mocht geven in katapultschieten. Met z'n eerste schot raakte hij een 17-jarige rekruut in het linkeroog en deze brave jongen uit Knesselare werd halfblind vrijgesteld van verdere militaire verplichtingen. Aan prins Laurent werd aangeraden om een snit-en-naadcursus te gaan volgen.

En thans is er dus onze prinses Elisabeth, de troonopvolgster, die in Elsenborn ronddartelt in kakikleuren. Omdat alle rekruten door de sergeanten toegesnauwd worden bij hun achternaam, maar de prinses eigenlijk geen achternaam heeft, wordt er tegen haar geschreeuwd: ‘Van België! Sneller! Tien keer pompen, Van België! Geen vrij weekend voor jou, Van België!’ Haar vader, koning Filip, heeft geëist dat z'n dochter geen voorkeursbehandeling krijgt, en zodoende moet ze net als iedereen 's morgens pispotten gaan leeggieten, 's middags aardappelen schillen, en 's avonds, tijdens het vrije uurtje, bier hijsen, kaarten, en veel over seks praten. Naar het schijnt heeft de prinses het enorm naar haar zin, en met name bij het kaarten, manillen, heeft ze al 86 euro gewonnen. Er gaan ook geruchten dat een bepaalde majoor verliefd is op de prinses, en haar gevraagd heeft of ze niet eens mee wil rijden in z'n tank, maar vóór de prinses ja kon zeggen heeft haar ouwe er een stokje voor gestoken, en de majoor is gedegradeerd tot korporaal en mag alleen nog muizen gaan vangen in de latrines. Ondertussen ontwikkelt Elisabeth zich tot een krijger en mogen we met z'n allen trots op haar zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234