null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Kunnen de persoonlijke verdiensten van een vorstin het ondemocratische karakter van een vorstenhuis billijken?’

Lezersbrief

Als zelfs de Sex Pistols haar prezen, moet de onlangs overleden Queen wel iets bijzonders hebben gehad. De vraag is of persoonlijke verdiensten van een vorst of vorstin het ondemocratische karakter van koningshuizen kunnen billijken. Niet dat presidenten een absolute waarborg bieden inzake respect voor mensenrechten en naleving van de universele en eigen wetgeving. Erfrecht en dan nog vaak alleen voor de eerstgeboren mannelijke telg lijkt me in essentie een nalatenschap van het ancien régime of de vorstendommen uit de Europese en meer exotische oudheid.

Anderzijds kan men tegenwerpen dat een groot aantal mensen nu eenmaal een bewuste of onderbewuste behoefte heeft aan een vader- of moederfiguur of aan de rituelen van sprookjes. Erich Fromm werkte die gedachte uit in zijn essay ‘Angst voor de vrijheid’, dat voortbouwde op een idee van de grote Dostojevski in zijn meesterwerk ‘De idioot’, waarin hij Jezus op aarde laat wederkeren, die dan als predikant opgesloten wordt in de gevangenis, waar de Groot-Inquisiteur hem bezoekt en de spot met hem drijft, zeggend: ‘Gij predikt de vrijheid en dat is het laatste wat de mensen willen, want vrijheid betekent verantwoordelijkheid.’

Is het geen luxe om in morele kwesties (en zijn politieke dilemma’s niet altijd een ethisch afwegen?) te mogen volgen in plaats van voorop te lopen? Uiteraard is er qua politieke verantwoordelijkheid of macht veel ontzenuwd: vorsten zoals de Belgische en de Nederlandse hebben nog louter een protocollaire functie of zoals een royaltywatcher (naar mijn smaak een braakwekkende term en tijdverdrijf) het formuleerde: wel gezag, maar geen macht.

Figuurlijk gezegd: krijgen burgers die de gewoonte aannemen om naar boven te kijken, geen geblokkeerde nekwervels waardoor zij niet meer zien wat beneden of rondom hen gebeurt, is opkijken wel een waarborg voor solidariteit? Ik vrees ervoor.

Staf De Wilde, De Haan.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234