null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Laat vastbenoemde leerkrachten kiezen waar ze willen lesgeven’

Lezersbrief

Ik volg de personeelsadministratie van het onderwijspersoneel al jaren van dichtbij in Vlaams-Brabant en Brussel, en zeker de laatste maanden worden we vaak geconfronteerd met een ‘njet’ als antwoord van schoolbesturen aan vastbenoemde personeelsleden die vragen om elders te mogen lesgeven, bijvoorbeeld omdat de andere school dichter bij huis is of omdat de lesopdracht beter bij hen zou passen. Het bestuur haalt telkens het lerarentekort aan als reden, maar ik hoef er geen tekening bij te maken dat de ontgoocheling na zo’n weigering groot is.

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik las dat de onderwijskoepels aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vragen om de benoeming van een personeelslid niet meer een school te koppelen, maar wel aan scholengemeenschappen of scholengroepen. Vrij vertaald: een schoolbestuur kan personeelsleden dan naar hartenlust verkassen, zoals het voor hen het best uitkomt. Dan is er plots wel flexibiliteit mogelijk. Als het personeelslid er zelf om vraagt, mag die niet op een positief antwoord hopen. Zullen we zo het lerarentekort oplossen?

Yannick Persyn, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234