null Beeld VERTOMMEN
Beeld VERTOMMEN

Open Venster

‘Laten we van een ingewikkeld land ont-wikkelen naar een voorbeeld voor Europa’

Lezersbrief

Mark Eyskens pleit voor de oprichting van een interfederale raad voor het oplossen of voorkomen van belangenconflicten tussen de verschillende bestuursniveaus (federaal, gewestelijk...) inclusief herfederalisaties. Een dappere daad, rekening houdend met het feit dat zijn vader Gaston Eyskens aan de wieg stond van de eerste staatshervorming (1970), waarmee België een federaal land werd.

Bij verdere staatshervormingen is men steeds vergeten te zorgen voor bruggen tussen de taal- en cultuurgemeenschappen, zodat het woord ‘communautair’ een negatieve bijklank kreeg en de centrifugale krachten konden worden aangezwengeld door de nationalistische partijen, zodat hun uiteindelijke doel (één taal, één volk, één volk, één land) binnen handbereik ligt.

In ‘De afspraak op vrijdag’ poneerde Bart De Wever nogmaals de stelling dat België de som is van twee democratieën, want in een democratie is nood aan een nationale partij en een ‘samenleving’. Ik denk dat hij (in dit geval) gelijk heeft. Ik lees zijn woorden als een pleidooi voor een federale kieskring en de (her)oprichting van nationale partijen. Hij zal niet denken dat ik gelijk heb.

Liesbeth Van Impe stelt in dezelfde uitzending terecht dat België een complex land is. Dat vindt, mijns inziens, voornamelijk zijn oorsprong in het omvormen van de taalgrens tot een beleidsgrens. Laten we een voorbeeld nemen aan andere meertalige landen (Zwitserland, Canada, Luxemburg...), waar de taal niet dient om alle bevoegdheden op te splitsen. Laten we van een ingewikkeld land ont-wikkelen naar een voorbeeld voor Europa, in plaats van af te glijden naar een nationalistische staat.

Chris Debruyne, Westerlo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234