Tom Van Grieken op Tiktok Beeld TikTok
Tom Van Grieken op TiktokBeeld TikTok

Uit de oude doos van Lanoye

‘Leerlingen die opgeroepen worden om hun leerkrachten te verklikken... Een droom!’

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken beloofde in een video op TikTok om ‘alle linkse leerkrachten in 2024 de rekening te presenteren’. De video kreeg veel kritiek. In 1989 haalde ook Filip Dewinter al eens op een gelijkaardige manier uit naar leerkrachten. Herlees hier een column van Tom Lanoye uit die periode.

Op 13 maart 1989 begint het Vlaams Blok een actie waarbij onder de schoolgaande jeugd duizenden pamfletten worden verspreid, getiteld ‘De meester doet het weer!’ Een fragment:

‘Heel wat leraars maken misbruik van hun positie. De intellectuele terreur begint op school. Wat mag en vooral niet mag, wie al dan niet democraat of racist is, wordt beslist door een select clubje leraars. De Vlaams Blok Jongeren (VBJ) starten een campagne die de linkse manipulatie en indoctrinatie in het onderwijs wil aanklagen. VBJ wil zoveel mogelijk informatie verzamelen over deze onfrisse praktijken. Daarom deze oproep aan ouders en leerlingen: stuur ons feiten en gegevens — desnoods anoniem — wanneer schooldirecties hun boekje te buiten gaan. Al deze informatie zal in een zwartboek gebundeld worden.

Filip Dewinter, volksvertegenwoordiger, voorzitter VBJ.’

Hoe bedoelt u, ‘een schandalige pamflettenactie van het Zwart Blok?’ Ik vind dit geweldig. Zelden zo veel lol gehad. Leerlingen die opgeroepen worden om hun leerkrachten te verklikken... Een droom!

Waarom heb ík nooit die kans gekregen toen ik nog op school zat? Al mijn leraars wiskunde had ik verlinkt, opdat ze door de knokploegen van het Zwart Blok eens stevig in elkaar getimmerd zouden worden. Die ene klootzak van lichamelijke opvoeding: ik had hem, zogenaamd wegens het doen van niet-volksverbonden voorstellen aan mijn adres, laten ontslaan. En dit om de eenvoudige reden dat hij het jarenlang vertikte om op voorstellen van mijn kant in te gaan.

En dan die lul van een directeur, die zou ik helemaal hebben laten deporteren: hij kweekte papavers in de schooltuin, was verslaafd aan XTC, had een verhouding met alle vijf de Turkse werksters, kreeg smeergeld van de Russische geheime dienst om propaganda te maken voor de vakbond... Ik had wel iets pittigs over hem verzonnen.

Had hij mij maar niet zo vaak strafstudie moeten geven!

Ik hoor hier en daar zeggen dat de pamflettenactie van het Zwart Blok verboden zou moeten worden. Dat je ‘een partij die in se antidemocratisch is’ niet de kans moet geven onze democratie te misbruiken.

Wat een hoogdravende onzin. Er moet hier niets verboden worden. Integendeel, we gaan het spel meespelen. Die pamfletten moeten, in hónderdduizenden exemplaren, over het héle land worden verspreid, zodat iederéén ze kan invullen. Dat is pas democratisch.

En omdat ik ervan uitga dat het Zwart Blok deze prachtige taak niet alleen aankan, zal ik een handje helpen.

Beste lezer/lezeres van Humo, u behoort tot ‘een select clubje’ van vele honderdduizenden. Als u nu eens het volgende doet. U neemt pen en papier, u kiest een onderwijsinstelling (bijvoorbeeld de school waar u in vroeger dagen zelf hebt vertoefd, of waar u heden ten dage nog steeds uw jeans of rokken slijt), u geeft uzelf de naam van een al dan niet bestaande leerling (desnoods blijft u anoniem), en u spuit kritiek op een al dan niet bestaande leraar (desnoods bedenkt u voor hem een alledaagse naam: Jansens of Peters of De Bonvoisin).

Ik geef u als voorbeeld een brief die ik vanmorgen zelf heb geschreven: ‘Beste Vlaams Blok Jongeren, mijn naam is Johnny Verschaeve. Ik ben leerling aan het Sint-Jozef-kleinseminarie te Sint-Niklaas. Ik zit in de tweede Latijnse. Onze leraar Nederlands, Urbain de Pillecijn, bijgenaamd de Pitou, sprong in zijn vorige les op en neer van kwaadheid en riep dat onze moeders beter abortus hadden kunnen laten plegen toen ze zwanger van ons waren. Tevens zei hij dat, als we zo doorgingen, de Marokkanen binnenkort beter Vlaams zouden spreken dan wij. Aan zijn stem kon ik horen dat hij dat zelfs hoopte. Ik hoop u hiermee van dienst te zijn. Hou zee! Johnny V.’

U stopt dit blad papier met uw imaginaire klachten in een envelop, u frankeert hem en u stuurt hem naar: VBJ (Vlaams Blok Jongeren), Schipperijkaai 17, 1210 Brussel.

Als één op de vier van u aan dit gezelschapsspel deelneemt, arriveren er binnen een week meer dan tweehonderdduizend brieven op de Schipperijkaai 17. Het verwerken van deze brieven zal de andere activiteiten van het Blok tot een minimum herleiden en de partijkas voor de helft opslorpen.

De andere helft gaat op aan het drukken van het aangekondigde zwartboek dat noodgedwongen enige honderdduizenden pagina’s méér zal bevatten dan oorspronkelijk gepland. Iedereen, zelfs een Minister van Onderwijs, die dit zwartboek kritisch ontleedt, zal tot geen andere conclusie kunnen komen dan dat het bulkt van de onbestaande leerlingen die klachten hebben geuit over onbestaande leraars. Het zal een zwartboek zijn dat niets bewijst. Precies zoals het hoort.

Dus niet vergeten. Schrijven. Collaboreren. Klikken. Doén!

‘De Humo-column van Lanoye was een schot in de roos. Enkele honderden Vlamingen stuurden compleet verzonnen rapporten en klachten naar het Vlaams Blok. [...] In totaal ontving het Blok 784 schriftelijke reacties. Het was evenwel onbegonnen werk de valse klachten te onderscheiden van de ernstige. De epistels van Mefisto Facisto en Achiel vanden Boeynants uit het Instituut voor Atoomwetenschappen te Zoetenaaie vielen uiteraard door de mand. Meer ernstige

inzendingen konden niet van de andere worden onderscheiden. Met als gevolg dat 774 van de 784 brieven niet in het zwartboek werden opgenomen en dat de publicatie van het zwartboek op de lange baan werd geschoven.’

(Hugo Gijsels, Het Vlaams Blok, Kritak, Leuven 1992)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234