Reporters / GYS Beeld Reporters / GYS
Reporters / GYSBeeld Reporters / GYS

Open Venster

Lezers over de nieuwe regering: ‘Dit akkoord lijkt precies op dat van De Wever en Magnette’

Redactie

‘Er is geen fundamenteel verschil met het akkoord tussen Bart De Wever en Paul Magnette’

Ik heb het regeerakkoord en de bijbehorende interviews doorgenomen. Op tafel ligt een vrij normaal centrumakkoord met hier en daar wat accentverschuivingen. Daarom is het veelzeggend voor de politieke zeden van dit land dat een eerder akkoord van Paul Magnette en Bart De Wever, dat fundamenteel niet erg verschilde met wat nu op tafel ligt, is afgeschoten. Het is het ultieme bewijs dat de particratie vooral draait om het vervullen van de wensdromen van de eigen ego’s. Ze doen het niet voor ons, maar voor zichzelf.

Bart Van Tongelen, Hove.

‘Deze regering heeft in Vlaanderen maar een klein draagvlak’

Omdat we met een gezondheidscrisis en een financiële crisis te maken hebben, kunnen we alleen maar toejuichen dat we een regering hebben. Maar deze regering heeft in Vlaanderen maar een klein draagvlak. De problemen worden vooruitgeschoven en een realistische visie is ver te zoeken. De N-VA was de perfecte partij om coalities te vormen en zo iedereen tevreden te houden. Nu ze niet in de regering zit, kunnen rechts en extreemrechts perfect propaganda voeren vanuit de oppositie. Bereid je dus maar voor op een nog rechtser Vlaanderen.

Seppe V., Antwerpen.

‘De regering is een mix van ervaring en frisheid: dat hebben we nodig’

Ik ben blij met de nieuwe regering. Alexander De Croo is een intelligente premier met een positieve ingesteldheid die weet wat elementaire beleefdheid is. De ploeg is een mix van oude rotten en nieuwkomers: ervaring en frisheid. Dat hebben we nodig.

Esmeralda Behiels, Kessel-Lo.

‘Het staat nu al vast dat het woord ‘kibbelkabinet’ een nieuwe betekenis zal krijgen’

Een primeur: de eerste regering die we hebben omdat... we er één moeten hebben. Wat mij verbaast, is het totale gebrek aan nuchtere kritiek. Deze regering wordt bijna aangekondigd als een ‘regering van nationale eenheid’ die zowel de coronacrisis als de economische crisis zal aanpakken. Mij lijkt ze eerder een splijtzwam voor dit land, en voor de Vlaamse centrum- en centrumrechtse partijen.

De partijvoorzitters van zowel CD&V als Open VLD hebben na hun aanstelling een fikse bocht naar links gemaakt. De ene voor zijn ego (CD&V mocht niet in de oppositie belanden) en zijn imago als redder van de partij. De andere stak zijn voorzitster een mes in de rug voor de postjes (het één-tweetje met de clan-Michel was al lang afgesproken), omdat het deze keer zijn beurt is. Beiden kozen voor de steun van de interne linkerzijde om, tegen de rechtse achterban in, een door links gedomineerd akkoord erdoor te krijgen. Daarvoor deelden ze genereus portefeuilles uit, gaven hun corebusiness aan de concurrentie cadeau en aanvaardden ze een begrotingsklucht.

Wat kan CD&V bij de volgende bolletjeskermis winnen met de ‘voorbereiding’ van een volgende staatshervorming? Welke echte liberaal zal ooit geloven dat het overlaten van het economische relanceplan aan de PS een meesterlijke zet was?

Maar het mes snijdt nog dieper. Zelfs in vier jaar tijd en met vers gedrukt geld kan men er niet in slagen genoeg energiepotentieel op te bouwen om op een betaalbare manier de kerncentrales te sluiten. De energiesector heeft zero vertrouwen in het Belgische energiebeleid, dat de zoveelste bocht neemt. Onze elektriciteitsfactuur zal meer dan verdubbelen.

Maar de doodsteek is de samenstelling. Als je in de politiek zover raakt dat je als groentje in een regering mag stappen, heb je een ego als een zeppelin. Om de interne scheuren te pleisteren en de nieuwe kansen te benutten geldt voor de Vlaamse rakkers in dit allegaartje: presteren, scoren en domineren! En dat terwijl de oppositie bergen munitie krijgt om alle goede voornemens aan flarden te schieten. Met het gebrek aan diplomatieke ervaring staat het vast dat het woord ‘kibbelkabinet’ een nieuwe betekenis zal krijgen.

De Vlaamse meerderheid kan achteroverleunen, een paar jaar met de rekeningen zwartepieten en deze crisisbeker aan zich voorbij laten gaan. Opnieuw verkiezingen houden was geen optie, zei men. De extremen zouden winnen, waardoor het land nog onbestuurbaarder zou worden, zei men. Wel, als er nu van besturen met zeven chauffeurs niet veel in huis komt, gaat men dan echt verbaasd zijn als de extremen nog meer zullen winnen?

Jan Claessens, Balen.

‘Uiteindelijk zijn de partijen die echt vooruit willen, met elkaar in zee gegaan’

Ondanks alle gal die op sociale media gespuwd wordt, heb ik wel vertrouwen in onze regering. Het is geen gemakkelijke opgave, maar uiteindelijk zijn de partijen die echt vooruit willen, met elkaar in zee gegaan. Het zal heel uitdagend worden, maar we hebben het hier over volwassen mensen die met elkaar kunnen praten. Aan iedereen die nu trots zijn profielfoto verandert in ‘Niet mijn regering’, heb ik slechts één boodschap: liever geen regering?

Charlotte A., Zwijndrecht.

‘De partijen die het grootste verlies hebben geleden, gaan nu ons land regeren’

Wat zich nu afspeelt in onze Belgische politiek, is niet te begrijpen. De partijen die het grootste verlies hebben geleden na de laatste verkiezingen, gaan nu ons land regeren: van democratie gesproken. Hoe de koning daarmee akkoord kon gaan, is onbegrijpelijk. De vorming van deze regering was niet in het belang van de bevolking: de partijen waren zich ervan bewust dat ze bij verkiezingen nog veel minder stemmen zouden hebben. Wat de mensen echt willen, daar zal deze nieuwe regering weinig of geen rekening mee houden. Het is ongehoord dat politici het woord democratie nog durven uit te spreken, want de betekenis daarvan wordt genegeerd. Wat is een eerlijke en rechtvaardige democratie: de partij die de meeste stemmen behaalt, zou aan de macht moeten komen en de mandaten moeten verdelen.

Jozef De Bondt, Asse.

‘Stel u eens voor dat de Rode Duivels op dezelfde manier geselecteerd zouden worden’

Ik heb geen enkel begrip voor de manier waarop in België aan politiek gedaan wordt, met name voor de samenstelling van de nieuwe regering, de verdeling van de belangrijkste departementen en de casting, gebaseerd op politieke verdiensten en niet op competentie en/of ervaring ter zake.

Laten we bij wijze van oefening de gang van zaken even projecteren op de selectie van elf Rode Duivels voor onze nationale voetbalploeg. We baseren ons daarbij op de resultaten van de vaderlandse voetbalcompetitie van 496 dagen geleden. KRC Genk en Club Brugge hadden toen de meeste goals gescoord. In onze oefening komen ze dus niet in aanmerking om zich te mengen in de samenstelling van de nationale elf. De zeven ploegen die onderaan de klassering bungelden (Excelsior Moeskroen, Zulte Waregem, AS Eupen, Cercle Brugge, KV Oostende, Waasland-Beveren en Lokeren), slaan nu de handen in elkaar en eigenen zich het mandaat toe om elf spelers voor de nationale voetbalploeg te leveren.

De zeven voorzitters leggen dan hun tactiek vast in een tekst van 83 bladzijden, waarbij het onduidelijk blijft of er in 4-3-3 ofwel in 3-5-2 gespeeld zal worden, of er al dan niet op buitenspel gespeeld zal worden, enzovoort. Vervolgens vergaderen de voorzitters tot diep in de nacht om te bepalen wie de sleutelposities (keeper, spits enz.) mag leveren. De laatste in de rangschikking, Lokeren, mag de kapitein leveren en Moeskroen de sleutelpositie van keeper. Na de zware onderhandelingen mogen de voorzitters dan de namen van de elf Rode Duivels invullen. Die keuze wordt niet bepaald door kwaliteiten als balgevoel, scorend vermogen, voetbalkennis en dribbelvaardigheden, maar door clubliefde, trouw aan de voorzitter en het aantal pinten in de kantine. Zo komt het dat Moeskroen zijn linkerflankaanvaller als goalkeeper afvaardigt, dat Waasland-Beveren zijn ondertussen gepensioneerde kuitenbijter van stal haalt en dat KVO zijn UEFA-junioren de wei instuurt. Wat een geluk dat Roberto Martínez geen politicus is! Wat jammer dat er in de politiek geen competente managers met leiderschapscapaciteiten rondlopen!

Guido Hoogewijs, Keerbergen.

Ook reageren? Dat kan via openvenster@humo.be of het formulier hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234