null Beeld ullstein bild via Getty Images
Beeld ullstein bild via Getty Images

lezersbrieventinnitus

Lezers over tinnitus: ‘Afleiding zoeken is de enige oplossing’

Volgens een Brits onderzoek heeft 46 procent van de chronische tinnituspatiënten meer klachten sinds het begin van de eerste lockdown. Mensen jonger dan 50 en vrouwen zijn het meest getroffen. Enkele weken geleden kon uw enkele getuigenissen lezen in Humo:‘46% meer tinnitusklachten door corona: ‘Het is een mythe dat oorsuizen niet te behandelen is’. Ook u kent ongetwijfeld iemand die wordt geplaagd door tinnitus – oorsuizen, in de volksmond. Hieronder de reactie van enkele Humolezers:

Redactie

‘Veel tinnituspatiënten hebben wel baat bij de TRT-behandeling’

Als tinnitusteam verbonden aan Hoorexpert Sint-Lievenspoort in Gent hebben wij met veel interesse het artikel ‘Tinnitus en corona’ in Humo 4211 gelezen.

Wat de toename van de tinnitusklachten tijdens de lockdown betreft, wordt er een Britse studie aangehaald en spreken de getuigenissen voor zich. Ook het belang van de multidisciplinaire aanpak bij tinnitus wordt duidelijk in kaart gebracht, tinnitus is inderdaad een multifactoriële stoornis. Op dit moment bestaat er geen genezing en zijn de therapieën (naast het behandelen van de onderliggende ziekten) erop gericht de waarneming van tinnitusgeluid te neutraliseren om zo de levenskwaliteit van de cliënt te verbeteren.

Het is jammer te lezen dat professor Vinck beweert de enige in België te zijn die een multidisciplinaire behandeling aanbiedt.Er zijn verschillende centra in België met een multidisciplinaire aanpak bestaande uit medische, audiologische, psychologische en kinesitherapeutische begeleiding. Het gaat hier over hoorcentra met ervaren therapeuten die werken volgens evidencebased wetenschappelijke inzichten.

Er bestaan twee overlappende benaderingen: de Tinnitus Retraining Therapie (TRT), waarbij men geluidsverrijking en gestructureerde counselingsessies gaat toepassen, en de cognitieve gedragstherapie (CGT). Dat is een vorm van psychotherapie waarbij men disfunctionele gedachten en overtuigingen en gedrag gaat aanpassen. Voor beide behandelingen zijn er studies uitgevoerd en bewijzen gevonden dat ze een positieve impact hebben. Inderdaad blijven grootschalige en goed gecontroleerde studies nodig om de effectiviteit nog beter weer te geven. Beweren dat de TRT-therapie slechts werkt op korte termijn en ook nog meer schade zou berokkenen, is toch wel kort door de bocht en ook niet correct. Wij als tinnitusteam zijn ervan overtuigd dat heel wat cliënten baat hebben bij TRT-behandeling. We beroepen ons daarvoor op de talrijke positieve ervaringen die we gedurende al meer dan twintig jaar hebben opgedaan. Ook andere interventies zoals de neuromodulatie worden niet aangehaald of besproken.

Voorts betreuren we dat alcoholconsumptie gebanaliseerd wordt. Nochtans is de zorgverlener het best geplaatst om een eventueel probleem op te sporen en bespreekbaar te maken. Het had een aanzet kunnen zijn voor iedereen die zich weleens afvraagt of alcohol en andere middelen helpen om zich meer te ontspannen en stress te verminderen.

Ellen De Bock & Tinnitusteam Hoorexpert Sint-Lievenspoort, Gent.

‘Afleiding zoeken is de enige oplossing voor wie aan tinnitus lijdt’

Graag had ik gereageerd op het artikel ‘Tinnitus en corona’ in Humo 4211. Ik heb het met veel aandacht gelezen, omdat ikzelf aan die aandoening lijd. Het is begonnen op een ochtend in 2013: ik hoorde een aanhoudende scherpe fluittoon aan de rechterkant van mijn hoofd, en die is nooit meer opgehouden. Ik heb verschillende dokters geraadpleegd, medicatie geslikt, een scan van mijn hoofd laten nemen en in de druktank gezeten in het UZA, maar niets bracht zoden aan de dijk.

Zwarte gedachten maakten zich meester van mij, het scheelde echt niets of ik was ingestort. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar een neus-, keel- en oorspecialist in Lier die zelf aan tinnitus lijdt en mij de oplossing aanreikte: afleiding zoeken.

Het is verkeerd om urenlang in bed te liggen, op te staan en in de zetel te gaan liggen om naar dat irriterende geluid te luisteren. Neen, zoek activiteiten die je afleiden en vermijd zoveel mogelijk momenten van stilte. ’s Nachts is dat zeer lastig, dan is er geen afleiding en stoort het geluid enorm. Op een iPod heb ik rustige muziek staan, die ik dan afspeel als afleiding. Maar vooral activiteiten buiten hebben een zeer positieve impact. Stilaan is mijn toestand verbeterd, en zodra je die kunt aanvaarden, kun je ze steeds beter verdragen.

Ik zou nog willen aanstippen dat tinnitus niet alleen ontstaat door lawaaioverlast, maar ook door aanhoudende ergernis of door een val, zoals Tom Boonen bijvoorbeeld heeft meegemaakt. Tinnitus gaat dan zodanig je leven beheersen, dat alles in het teken van genezing staat. Maar het is geen gehoorprobleem, wel een onherstelbaar hersenletsel. Voor alle tinnituslijders: hou de moed erin en probeer dat vervelende geluid de kop in te drukken.

Walter Denckens, Oelegem.

‘Kan mijn oorsuizen met het internet te maken hebben?’

Ik wil graag reageren op het artikel ‘Tinnitus en oorsuizen’ in Humo 4211.

Ik heb last van oorsuizen sinds ik thuis over internet beschik. Het is net alsof er krekels in mijn linkeroor zitten. De intensiteit varieert: soms is het erg aanwezig, plots is het weer weg.

Als ik ga wandelen of fietsen, hoor ik het niet, maar als ik thuiskom, hoor ik het plots wel weer. Volgens mijn intuïtie zou het weleens met mijn internetaansluiting te maken kunnen hebben. Het constante geluid is in ieder geval erg vervelend. Het belet me ook normaal in slaap te vallen. Ontspanning brengt verlichting, zoals lezer Walter Denckens aanhaalt, maar een oplossing zou heerlijk zijn.

Mireille Devry, Oostende.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234