Beeld BELGA

Open Venster

Lezersbrief: ‘Als de maskerplicht in de klas niet wordt afgeschaft, zullen veel leerkrachten en leerlingen zich ziek melden’

Na maanden van afstands- en afstandelijk onderwijs zagen leerkrachten en leerlingen enorm uit naar het nieuwe schooljaar. Dat dat niet in normale omstandigheden zou gebeuren, was te verwachten. Dat men niet geleerd heeft uit het verleden, is echter wel opmerkelijk. Toen de scholen begin mei voorzichtig de deuren weer openden, moesten leerkrachten en leerlingen continu een masker dragen. Al van bij het allereerste lesuur stelden we vast dat lesgeven met een masker niet haalbaar is. Die dingen zijn niet gemaakt om een hele dag te dragen én mee te praten. Na enkele dagen werd het advies aangepast en moest het masker niet meer gedragen worden in de klas, enkel op de speelplaats. Een terechte wijziging. Toch staan we nu voor de klas met mondmaskers. 

We zijn nog geen week ver en de eerste klachten stromen binnen. Die dingen worden vochtig, en we ademen onze CO2 weer in en uit. Een bezoek aan de huisarts leerde me dat er veel gezondheidsklachten zoals sinusitis en huiduitslag gemeld worden. Een vrijstelling is echter zeer moeilijk te bekomen. Door het dragen van een masker beschermen we zogezegd mekaar, maar we mogen wel zelf ziek worden. 

Los van de gezondheidsklachten zijn er ook heel wat praktische bezwaren. Een masker vormt een barrière die ervoor zorgt dat we onze leerlingen vaak zeer moeilijk kunnen verstaan of dat zij ons niet goed begrijpen. Daardoor verliezen we veel tijd, zeker in een school met taalzwakke leerlingen. Willen we hen echt opzadelen met nog meer achterstand? Willen we hun sociaal-emotionele ontwikkeling beperken? Hoe kunnen wij alle leerlingen ooit op een fatsoenlijke manier leren kennen als we de helft van hun gezicht niet meer kunnen zien? Is afstandelijkheid de nieuwe norm? 

Ik wil er ook nog op wijzen dat er in Nederland en Duitsland geen maskerplicht is in de klassen, waarom houden wij hier dan krampachtig vast aan die plicht? In de klas kunnen ze afstand bewaren, op de speelplaats amper, maar daar mogen ze het masker wel afzetten? Bovendien hoor ik van collega’s die schoolgaande kinderen hebben in andere scholen, dat zij daar de maskers niet hoeven op te zetten in de klas en dat leerkrachten het ook mogen afzetten van hun directie. Men laat het dus hier en daar toch oogluikend toe? 

Als men de maskerplicht in de klas niet afschaft, verwacht ik dat veel collega’s én leerlingen zich ziek zullen melden door stemproblemen, uitputting, verkoudheden, noem maar op. Als de minister van Onderwijs een massale uitval van leerkrachten en leerlingen wil vermijden, moet hij op die maatregel terugkomen. Wat nu al vaststaat, is dat een heel schooljaar met dat stukje stof voor de klas staan niet haalbaar is. 

Yves Van Hastel, leerkracht secundair onderwijs, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234