null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

Lezersbrief: ‘Hadden wij maar politici die onze belangen verdedigen zoals Orbán’

Lezersbrief

Het is voor de politicologen, journalisten en politici moeilijk om te aanvaarden dat Victor Orbán in Hongarije verkiezing na verkiezing wint. En telkens wordt geprobeerd te verklaren hoe dat komt. Zo las ik nu dat hij de kinderbijslag en de pensioenen heeft opgetrokken, de benzineprijzen liet bevriezen, en dat hij zijn volk graag buiten de oorlog wil houden.

Mijn mond viel open van verbazing toen twee professoren dat aanhaalden als verwijten naar Victor Orbán. Hadden wij maar politici die onze belangen verdedigen. Wij verkiezen liever politici die van het verkwanselen van onze autonomie een sport gemaakt hebben.

Ze hebben onze energie, onze ouderenzorg, onze banken, ons betalingsverkeer en onze luchtvaart verpatst voor een handvol zilverlingen en vooral voor eigen gewin. Ze hebben onze autonomie uitverkocht voor een dik betaald zitje in een raad van bestuur van een groot concern of voor een carrière in Europa. Shame on them. En dan Orbán veroordelen!

In 2018 maakten wij een fietsreis door Hongarije. Overal in steden en dorpen spraken wij willekeurig mensen aan om hun mening over Orbán te weten te komen. Wat deze verkiezing voor de vierde of vijfde keer aan toont, dat de meerderheid van de Hongaren voor Orbán kiest, werd ons toen duidelijk. De mensen die wij spraken waren heus geen ongeletterde domoren.

Respecteren we die keuze van de Hongaren of schaffen we daar de democratie liever af, omdat de verkiezingsuitslag ons niet bevalt?Afwachten of we ook de Fransen binnenkort in de ban slaan als Marine Le Pen tot president verkozen wordt, want de kans is groot.

Michel Schoep, Aalst.

REACTIE

Lezer Guy Bervoets las deze brief en wou er graag op reageren: ‘Waarom zouden we onze toekomst in handen leggen van antisysteempartijen?’

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234