CEO Dominique Michel van Comeos en CEO Bart Steukers van Agoria. Beeld BELGA
CEO Dominique Michel van Comeos en CEO Bart Steukers van Agoria.Beeld BELGA

Open Venster

Lezersbrief: ‘Ik hoef niet per se te werken om een zinvol leven te kunnen leiden’

Redactie

Ik hoorde zaterdagochtend de heer Bart Steukers, topman van de werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven Agoria, op Radio 1. De allerlaatste zin viel mij op: ‘Een zinvol leven zonder te werken is heel moeilijk.’ Het klopt natuurlijk dat werk heel belangrijk is, essentieel zelfs. Los van de financiële ruimte dat werk je meestal geeft, draagt het ook bij tot een positief zelfbeeld en waardegevoel.

Maar dat je, als je niet werkt, maar zeer moeilijk een zinvol leven zou kunnen leiden, daar ga ik niet mee akkoord. Ik vind het net ongezond en bedroevend als je je eigenwaarde en zingeving enkel of hoofdzakelijk uit je werk haalt. Wat als je dat werk verliest, ziek wordt of met pensioen gaat?

Ikzelf heb jarenlang gewerkt voor een werkgever die zich volledig identificeerde met zijn zaak, voor iets of iemand anders was er absoluut geen ruimte noch interesse. Toen hij door omstandigheden die functie niet meer kon uitoefenen, viel hij in een zwart gat. Hij was in zijn ogen niets meer en het is ook zijn dood geworden.

Ik ben 61 en werk sinds mijn 22ste, de laatste jaren weliswaar deeltijds. Volgend jaar ga ik met pensioen. Hoewel ik mijn werk graag doe (dat geluk heb ik, dat geldt niet voor iedereen), haal ik toch 99 procent van wat ik als zinvol ervaar niet uit mijn werk. Daarom zal ik die zingeving ook behouden als ik niet meer werk.

Ik heb een brede interesse en volg graag lezingen en webinars over uiteenlopende onderwerpen. Ik ben al ruim 27 jaar lid van een zelfhulpgroep, waar ik eerst heel veel steun kreeg en nu zelf anderen help. Iets kunnen teruggeven betekent heel veel voor mij. Dat kun je niet financieel berekenen, maar is daarom niet minder waardevol naar mijn gevoel. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij een crisishulplijn en ook dat geeft mij heel veel voldoening, en laat mij toe om met een beetje geluk iets te betekenen voor een ander.

Hoewel ik altijd gewerkt heb, hoef ik heus niet te werken om een goed en zinvol leven te leiden, gevuld met de zaken die mij boeien, helpen in mijn persoonlijke ontplooiing en toelaten ook iets terug te geven aan de maatschappij.

Marianne, Middelkerke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234